Ja vēlaties papildināt savu garšvielu plauktiņu ar kaut ko jaunu, neparastu un maz zināmu, noteikti izmēģiniet paradīzes graudus – pipariem līdzīgu garšvielu, kuras aromātā jūtama silta, pikanta, melnos piparus, kardamonu, citrona miziņu un meža bagātību atgādinoša smarža. Interesanti, ka 14. un 15. gadsimtā Eiropas valstīs paradīzes graudi bijuši diezgan populāri melno piparu aizstājēji.
Grilēta, cepta, kūpināta gaļa, dažādas marinādes, svaigu dārzeņu un zaļumu salāti, pat augļu deserti un mājās ceptas ābolu maizītes, karstie dzērieni – tik dažādu ēdienu un dzērienu garša tiks kuplināta, ja pievienosiet sasmalcinātus paradīzes graudus. Ja vēlaties maigāku šo paradīzes graudu garšu, piemēram, zupās un mērcēs, tad pievienojiet tos ēdienam nesmalcinātā veidā.
Vēl izsmalcinātāku garšu iegūsiet, ja veselus paradīzes graudus pirms pievienošanas ēdienam viegli uz sausas pannas izkarsēsiet un tikai tad tos samalsiet vai saberzīsiet piestā.
IZMANTOŠANA: Pievienojiet svaigi sasmalcinātus paradīzes graudus gaļas ēdieniem kopā ar citām garšvielām vai vienus pašus piparu vietā, tāpat arī zivju, dārzeņu ēdieniem un svaigiem salātiem.
MANASGARSAS.LV IETEIKUMS: Izmēģiniet smalki samaltus paradīzes graudus viegli pārkaisīt augļu salātiem. Papildiniet salātus ar zīda tofu. Ļaujiet garšām savstarpēji iedarboties.