"Manas garšas" iesaka par pamatu izmantot mūsu radītos garšvielu maisījumus.
Pārveidojot vai papildinot tos, iegūstiet savai gaumei visatbilstošāko garšu kombināciju.

Eikalipta lapas

Eikalipta lapas ikvienam būs zināmas īpašā, atsvaidzinošā, aukstuma sajūtu mute veidojošā aromāta dēļ. Medicīnā plaši pielietotās lapas sākotnēji ieguva no Austrālijā savvaļā augošiem mūžzaļiem kokiem, taču tagad šie koki aug arī Vidusjūras zemēs, kā arī Dienvidamerikā. Interesanti, ka eikalipta lapas ir koalu visiecienītākā un biežāk ēstā barība – dienā šie dzīvnieki apēd puskilogramu svaigu lapu.

Kaltētās eikalipta lapas pielieto dažādu infekciju, saaukstēšanās gadījumā, kad nomoka klepus. Tāpat arī aknes, reimatisma, slikti dzīstošu brūču, čūlu, žultsakmeņu un aknu slimību gadījumā. Arī apetīte uzlabojama, lietojot eikalipta lapu tēju.

Eikalipta lapās sastopamas dabiski veidojušās ķīmiskas vielas, kas palīdz asinīs kontrolēt glikozes līmeni, kā arī cīnīties pret dažādām baktērijām un sēnītēm.

Svarīgi zināt, ka no koncentrētas eikalipta lapu tējus labāk izvairīties grūtniecēm un maziem bērniem.

“Manas Garšas” iesaka pusi vai veselu tējkaroti eikaliptu lapu apliet ar glāzi verdoša ūdens un ļaut 10 – 20 minūtes ievilkties. Eikalipta lapu tēju varat bagātināt ar aromātiskām svaigām vai kaltētām ogām, piemēram, upenēm vai mežrozīšu augļiem, un, ja vēlaties – saldināt ar bērzu vai panela cukuru.

Eikalipta lapas kombinējot ar vasaras augļiem un ogām, radīsiet lielisku, vērtīgu želeju, kuru lietot gada aukstajos mēnešos – gan garšas daudzveidībai, gan veselībai.

Ēdienos kaltētas eikalipta lapas tiek izmantotas kā garšas un smaržas pastiprinātājas. Piemēram, no svaigām eikalipta lapām gatavo izcilu pesto, taču kaltētas lapas kopā ar rozmarīnu, kas ir lieliska kombinācija, aromatizē garšvielu maisījumus grilēšanai, pievieno marinādēm, mērcēm.

Portugālē zvejnieki iecienījuši cept un grilēt zivis virs sālsūdenī izmērcētām un uz karstām oglēm uzklātām eikalipta lapām.

Eikalipta aromāts patiešām piešķir grilētai zivij, gaļai un dārzeņiem unikālu aromātu – izbaudiet to!

“Manas Garšas” piedāvā kaltētas eikalipta lapas no Portugāles – arī bioloģiski sertificētas https://manasgarsas.lv/product/eikalipta-lapas-kapatas/

Projekts izstrādāts sadarbībā ar: