Divas atšķirīgas tropiskās garšvielas no viena koka – muskatriekstus un muskatziedus – iegūst pamatā Indonēzijā un Grenādā, taču arī Indija, Malaizija, Papua-Jaungvineja, Šrilanka un Karību salas var lepoties, ka viņu zemē aug šie vērtīgie koki! Muskatriekstu koks savu pirmo ražu dod agrākais pēc 7 – 9 gadiem, taču nopietnākus ražas apjomus sasniedz tikai divdesmit gadus pēc koka iestādīšanas.
Vietējie iedzīvotāji, kuriem muskatrieksti ir ar roku aizsniedzami, visbiežāk pievieno tos zupām, gaļas ēdieniem – padarot ēdienu pikantāku, taču iecienīti ir arī deserti, kurus muskatrieksts padara īpašus un izsmalcinātus. Indijā maltu muskatriekstu mēdz arī kūpināt, tādējādi iegūstot neparastāku garšu. Eiropā muskatriekstu un muskatziedu aromāts iecienīts pie kartupeļu un gaļas ēdieniem, mērcēm un zupām, un, līdzīgi kā Indonēzijā, – pievienots arī desertiem.
Receptēs parasti iekļauj kaltētus, samaltus sēklu kodolus. Tie satur 7-16% ēterisko eļļu un citas bioloģiski aktīvas vielas. Visiem produktiem ir patīkama, nedaudz rūgtena, vircota smarža un garša. Parasti šo garšvielu samaltā veidā pievieno ēdienam gatavošanas beigās. Muskatrieksti ir Meksikas maisījuma, Indijas karija un citu garšvielu maisījumu sastāvdaļa.
Jāņem vērā, ka no nezināmiem pārdevējiem labāk iegādāties veselus muskatriekstus un samalt tos mājās, jo – izrādās, ka gatavam muskatriekstu pulverim mēdz pievienot citas vielas, lai palielinātu šīs garšvielas apjomu.
Manasgarsas.lv piedāvā iegādāties gan veselus muskatriekstus, gan arī gatavu pulveri, – mēs apliecinām, ka abos gadījumos garšviela ir kvalitatīva! Ja esat iemīļojuši muskatrieksta aromātu, noteikti iesakām izmēģināt arī muskatziedus – tie dos līdzīgu, taču krietni delikātāku garšu!