"Manas garšas" iesaka par pamatu izmantot mūsu radītos garšvielu maisījumus.
Pārveidojot vai papildinot tos, iegūstiet savai gaumei visatbilstošāko garšu kombināciju.

Citronliānas ogas (šizandra ogas) (BIO)

sizandrasogas01_web
sizandrasogas01_web
Iegūšanas vieta: Ķīna

Citronliāna jeb šizandra (Schisandra chinensis) – piecu garšu oga

Citronliānu, kura tās latīniskā nosaukuma dēļ vairāk pazīstama kā šizandra, dēvē arī par Ķīnas ķekarogu un Ķīnas citronkoku, bet Tālo Austrumu zemēs tai ir vēl viens, gandrīz vai oficiāls, nosaukums – piecu garšu oga (Wu Wei Zi). Tas tādēļ, ka citronliānas ogā ir sagaršojamas visas piecas garšas: salda, skāba, sāļa, rūgta, asa.

Brīvā dabā citronliāna aug gan Krievijas Tālajos Austrumos un arī citur, gan Ķīnas ziemeļdaļā, gan Japānā un Korejā, savukārt dārzos to audzē daudzviet, arī pie mums Latvijā. Citronliānu kopš seniem laikiem uzskata par dzīvesprieka un jaunības saglabāšanas avotu. Saka, ka tad, ja cilvēks regulāri ēd citronliānas ogas, viņš var nodzīvot līdz ļoti lielam vecumam, pat nejūtot vecuma izpausmes. Vispopulārākais lietošanas paņēmiens ir kaltētu ogu košļāšana – tā var dabūt laukā no ogas vislielāko labumu. Pirmajā brīdī garša šķiet visai īpatnēja un spēcīga – pat notirpst mēle, bet vēlāk tā lielākoties iepatīkas. Tradicionālajā Ķīnas medicīnā iesaka košļāt kaltētas ogas kā tonizējošu un spēcinošu līdzekli – 5 gramus dienā 100 dienas pēc kārtas. Citronliāna skaitās viens no universālākajiem antioksidantu avotiem; ogas ir bagātas ar E un C vitamīnu, ar B grupas vitamīniem, ar magniju, dzelzi un kalciju, ar selēnu, jodu, kāliju, kobaltu un nātriju, ar labajām taukskābēm un vēl citām vērtīgām vielām.

Kāds labums cilvēka veselībai no citronliānas?

*Stiprina aknu veselību, palīdz atjaunot aknu šūnas, it sevišķi, ja bijušas kādas aknu kaites;

*mazina bailes un stresu, palīdz labāk gulēt un aizgaina murgus;

*palīdz pie izdegšanas sindroma;

*stimulē imūnsistēmu;

*mazina iekaisumus;

*uzlabo koncentrēšanās spējas, palīdz likvidēt hronisku nogurumu;

*palīdz skaidri formulēt domas;

*uzlabo redzi un dzirdi;

*mazina svīšanu naktī;

*stimulē nieru darbību;

*palīdz ārstēt gastrītu;

*palīdz pret klepu, bronhītu, elpas trūkumu, stiprina plaušas;

*palīdz atindēt organismu tiem smēķētājiem, kuri atmetuši smēķēšanu;

*ādas kopšanas līdzekļos – atjauno un mitrina ādu, veicina ādas apasiņošanu;

*palīdz mazināt apetīti tiem, kuriem stresa utml. iemeslu dēļ mēdz uzmākties pārmērīga kāre pēc ēdiena;

*Austrumos kopš seniem laikiem skaitās viens no iedarbīgākajiem līdzekļiem seksuālo vēlmju stimulēšanai.

 

 

Citronliāna virtuvē

 

*Svaigas ogas ir garšīgas pašas par sevi; tās var ēst vienkārši tāpat un uzbērt, piemēram, zaļo lapu vai dārzeņu salātiem.

*No svaigām ogām vāra ievārījumus, spiež sulu un gatavo želeju. Starp citu, sula ir īsts enerģijas koncentrāts – vairākas reizes jaudīgāks par kafiju.

*Kaltētas ogas arī ļoti labi iederas ēdienkartē, bet galvenokārt samaltas, pulvera veidā – tas ir daudz iecienītāks par veselām ogām. Pulverī visas piecas garšas it kā izlīdzinās, kļūst harmoniskas.

*Pulveri pievieno salātu mērcēm – sevišķi labi garšo tās, kuras gatavotas no ābolu etiķa, un tās, kurās ir kokosriekstu eļļa.

*Kā no svaigām, tā kaltētām ogām var pagatavot garšīgu limonādi, vienīgi kaltētas ogas vispirms ir jāsaberž un pēc apliešanas ar ūdeni kādu laiku jāpamērcē. Pēc tam var pievienot piparmētras vai citronmelisas lapiņas; interesantu garšas niansi rada arī svaigs franču estragons.

 

 

*Aromātiskais piens mierīgai vakara izskaņai

 

1 tējk. kaltētu citronliānas ogu

1 tējk. malta kanēļa

1 tējk. malta koriandra

250 ml piena (labi garšo arī mandeļu piens)

 

1.Citronliānas ogas ieber piestiņā un saberž. Samaisa ar kanēli un koriandru.

2.Uzsilda pienu un iejauc garšvielu maisījumu; turpina maisīt pāris minūtes, lai garšas ievelkas.

 

 

*Citronliānas novārījums pret klepu (un elpošanas traucējumiem, kas saistīti ar klepu)

 

5 g saspaidītu kaltētu ogu aplej ar 100 ml ūdens, uzvāra un uz lēnas uguns turpina karsēt 15 minūtes. Pēc tam izkāš un dzer siltu.

 

Projekts izstrādāts sadarbībā ar: