Sierāboliņa augam ir mazas, rūgtenas sēklas, kuras, viegli apcepot, izdala spēcīgu un asu aromātu. Sierāboliņš pārsvarā aug Dienvideiropā, Mazāzijā, Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā.
Ierasti, sierāboliņš tiek izmantots gremošanas traucējumu ārstēšanā un veicina mātes piena rietēšanu, pievienojot sēklas pārslām, kviešu miltu maizei vai biezputrām. Garšviela satur ūdenī šķīstošās šķiedrvielas un tādas minerālvielas kā varš, kalcijs, dzelzs, selēns, cinks, mangāns, magnijs un kālijs, kurš, piemēram, palīdz kontrolēt sirdsdarbību un asinsspiedienu. Tajā ir arī vitamīni A, B1, B2, B6 un C, kā arī folskābe. To lieto arī cīņā pret klepu un bronhītu. Regulāri lietojot, sierāboliņš palīdz kontrolēt arī holesterīna un glikozes līmeni asinīs.
IZMANTOŠANA: Garšvielām izmanto gan veselas sēklas, asnus, pulveri, gan gatavo pastu vai mērces dažādiem pikantiem ēdieniem. To ieteicams izmantot nelielos daudzumos rūgtenās garšas un stiprās smaržas dēļ. Visbiežāk sierāboliņu izmanto garšvielu mikslī, kā sastāvdaļu indiešu karijā un masala pulveros. Šīs garšvielas lieto, gatavojot dārzeņu ēdienus, mērces, pastas, pildījumus.
MANASGARŠAS.LV IETEIKUMS: Uz sausas pannas viegli apgrauzdējiet sierāboliņa sēklas un pēc tam samaliet tās. Pievienojiet biezpiena plācenīšiem (biezpiens, olas, milti, sierāboliņš, sāls, citas garšvielas pēc gaumes).