fbpx

"Manas garšas" iesaka par pamatu izmantot mūsu radītos garšvielu maisījumus.
Pārveidojot vai papildinot tos, iegūstiet savai gaumei visatbilstošāko garšu kombināciju.

Anīsa zvaigznes

Anīsa zieds jeb zvaigzne ir skaists dabas brīnums ar sēklu katrā no astoņām zieda pākstīm. Tas cēlies Ķīnā, kur ziedu ievāc no neliela mūžzaļa koka pirms augļa nobriešanas, to kaltē un pirms uzglabāšanas samaļ. Sasmalcinātu anīsu izmanto ceptiem ēdieniem, lai pasargātu tos no baktēriju vai sēnīšu izraisītiem bojājumiem. To pielieto tieši gatavošanas laikā, nelielos daudzumos, jo anīss maltītei dod ļoti spēcīgu garšu. Salīdzinājumā ar anīsa sēklām, skaistajām zvaigznēm jeb ziediem ir rūgtāka garša nekā tikai sēklām.

Garšvielas ar izteikti spēcīgu aromātu un garšu parasti satur virkni vērtīgu bioloģiski aktīvu vielu – tā tas ir arī ar anīsu. Polifenolu daudzums tajā sasniedz 5460 miligramu 100 gramos, kas ir neparasti daudz. Salīdzinoši ķimenēs ir tikai 33 miligrami šo aktīvo, veselībai noderīgo vielu ar sarežģīto nosaukumu – polifenoli.

Ķīnā pākstis izmanto tā saucamajā “sarkanajā” kulinārijā, kurā ēdiens tiek ilglaicīgi gatavots sojas mērcē. Šo garšvielu izmanto, lai piešķirtu garšu “marmora olām” un daudzām Āzijas zupām, taizemiešu ledus tējai un Pekinas pīlei. Āzijas pavāri ar anīsa zieda palīdzību piešķir pikantiem ēdieniem lakricas garšu, pārsvarā cūkgaļai un vistas gaļai. Anīsa zieda pākstis arī košļā, lai atsvaidzinātu elpu pēc maltītes.

Nesasmalcinātas anīsa zieds ir ļoti dekoratīvs, to izmanto ēdiena garnēšanā, rokdarbos un pievieno tējas krūzē kā dekoru un patīkamai garšai.

 Anīsa zvaigznītes iederēsies bumbieru, plūmju un ābolu kompotos, uzputeņos, saldajās augļu zupās, augļu salātos, ķirbju, burkānu, biešu un sarkano kāpostu ēdienos, piparkūkās, punšā, grokā un liķierī. Anīss labi iederas arī šampinjonu un zivs ēdienos. Anīsu izmanto arī dažādu ārstniecisko tēju sastāvā.

“Manas Garšas” ieteic izmēģināt pagatavot vistas gaļas buljonu ar anīsa zvaigznīti, kanēļa standziņu un ingveru (svaigu vai kaltētu). Neatstājiet anīsa zvaigznīti buljonā ilgāk kā 20-30 minūtes.

“Manas Garšas” piedāvā iegādāties arī bioloģiskās anīsa zvaigznes – tiem, kas vēlas būt pārliecināti par to kvalitāti – https://manasgarsas.lv/product/anisa-zvaigznes/

Projekts izstrādāts sadarbībā ar: