"Manas garšas" iesaka par pamatu izmantot mūsu radītos garšvielu maisījumus.
Pārveidojot vai papildinot tos, iegūstiet savai gaumei visatbilstošāko garšu kombināciju.

Garie pipari atgriežas virtuvē

Brīnišķīgi ziedošs vīteņaugs, piederošs pie Piperaceae dzimtas, pārsteidz ar saviem interesantajiem, bērzu skarām līdzīgiem augļiem. Tos izkaltējot, iegūst garšvielu, kura lielā mērā līdzinās klasiskajiem melnajiem pipariem – Piper nigrum, taču ir pat asāka, dedzinošāka. Garais pipars satur alkoloīdu – piperīnu, kas arī atbild par šī auga asumu. 

Pirmie nostāsti par garo piparu vērtīgumu nāk no Indijas, kur Ajūrvēdas zinībās tiem piešķirts augsts vērtējums – gan medicīniskā, gan kulinārā jomā. Arī Grieķijā pats Hipokrāts sliecies vērtēt garos piparus vairāk kā medikamentu, nevis garšvielu. Diabēta, aknu slimību, nevēlama svara zuduma, vēdersāpju, zobu un galvas sāpju, klepus gadījumā garie pipari esot gana līdzējuši. 

Mūsdienās garie pipari vairs reti sastopami un diemžēl to bezgalīgās izmantošanas iespējas ir piemirsušās. Šī burvīgā garšviela ir reta sastāvdaļa Eiropas virtuvēs, turpretim Indijā, Nepālā, Ziemeļāfrikā, Indonēzijā un Malaizijā to arvien izmanto. Indijas pārtikas veikalos garos piparus pārdod ar nosaukumu „pippali”, un tie ir Pakistānas nacionālā ēdiena Nihari galvenā sastāvdaļa. 

Garo piparu garšā ir manāma vairāku aromātu buķete – tie atgādina ne vien klasiskos melnos piparus, bet arī nedaudz no muskatrieksta un kanēļa saldenās un kardamona atsvaidzinošās nots. Beigu beigās uz mēles gala jūtams vēsums – kur melnie pipari iedzeļ, tur garie pipari – remdina. 

Artišoki, sparģeļi, sēnes – ies roku rokā ar gatavam ēdienam pievienotiem, svaigi samaltiem garajiem pipariem. Mango deserti un citi saldie ēdieni, īpaši augļu salāti, iegūs neparasti patīkamu garšu, ja tiem pievienos šķipsniņu maltu garo piparu. Cūkgaļas ribiņas, ierīvētas ar palmu cukuru, sāli un drupinātiem garajiem pipariem, pārsteigs ar vienkāršu, bet izsmalcinātu garšu. 

Garos piparus varat droši lietot klasisko melno piparu vietā, tos pa porcijām samaļot, lai nezaudētu izteiksmīgo aromātu. 

„Manas Garšas” iesaka izmēģināt kopā samalt garos piparus, koriandru, ķiploku (svaigu vai arī kaltētās pārslas) un citrona miziņu! – un pasniegt ar svaigi pagatavotiem sparģeļiem, brokoļiem vai ziedkāpostiem. 

Lieliskus garos piparus no Indonēzijas var iegādāties šeit – https://manasgarsas.lv/product/garie-bengalu-pipari/

Projekts izstrādāts sadarbībā ar: