"Manas garšas" iesaka par pamatu izmantot mūsu radītos garšvielu maisījumus.
Pārveidojot vai papildinot tos, iegūstiet savai gaumei visatbilstošāko garšu kombināciju.

Garšvielu karaļi – pipari

 

Gandrīz divdesmit veidu piparu ir “Manas Garšas” piedāvājumā, un solāmies meklēt vēl jaunas piparu garšas!

Pipari ir īsta dabas bagātība! Andalimānas pipari, kas nākuši no Indonēzijas lielākās salas – Sumatras, ir vietējo iedzīvotāju lepnums – laima un mandarīnu aromāts raksturo šo piparu garšu.

Banasuras augstkalnes pipari, savukārt, auguši Keralas štatā, Indijā, un ir retums garšvielu tirgū, jo to kopējā raža gada laikā nepārsniedz divas tonnas. Šiem pipariem piemīt intensīvs, ass aromāts.

Kambodža pasaulē zināma ar lieliskajiem Kampotas sarkanajiem pipariem – tie ir nogatavinātas piparauga ogas ar izteiksmīgu augļu aromātu, kurā jūtamas karameļu, medus un vaniļas saldās notis. Šie pipari nav tik asi kā melnie pipari un tos ieteicams pievienot ēdienam īsi pirms gatavības vai arī pasniegšanas brīdī.

Austrālijas dienvidos nelielā daudzumā iegūst Tasmānijas jeb kalnu piparus, kurus mēdz dēvēt arī par garšvielu hameleoniem – sākotnējā garša ir salīdzinoši maiga, ar augļu aromāta pieskaņu, taču negaidīti pārsteidz ēdājus ar intensīvu, spēcīgu, izteiksmīgu nokrāsu.

No Nepālas un Tibetas nākušie Timutas pipari pieder pie dabīgajiem citronpipariem – to garšā iezīmējas greipfrūta, rožu un kanēļa aromāts, taču nav jūtams melnajiem pipariem raksturīgais asums.

Pipari ir ne vien lieliska piedeva gaļas, zivju, dārzeņu, pākšaugu ēdieniem un pat desertiem, bet arī virkni veselībai noderīgu bioloģiski aktīvu vielu avots. Piperīns – viens no visvairāk pētītajiem komponentiem, kas tumšajiem auglīšiem piešķir pikantumu un asumu, uzlabo kuņģa un zarnu trakta motilitāti, veicina gremošanas enzīmu sekrēciju, uzlabo asins apgādi visā gremošanas traktā. Ir izpētīts, ka piperīns uzlabo selēna, beta- karotīnu, B grupas vitamīnu un citu monomēros sašķelto vielu uzsūkšanās spēju.

Pipari ir tādu antioksidantu kā – karotinoīdu, kriptoksantīna, zeaksantīna, likopēna, vitamīna C un A ieguves avots. Lai gan lietoti nelielā daudzumā, tie sniedz lielu efektu, jo ārkārtīgi koncentrēti satur minētās vielas, kuras palīdz neitralizēt brīvos radikāļus, tādējādi aizsargājot organismu no ļaundabīgiem audzējiem un citām slimībām.

“Manas Garšas” iesaka izmēģināt katru no pipariem atsevišķi, kā arī radīt to unikālas kombinācijas! Smalciniet piparus tieši pirms pievienošanas ēdienam un dariet to brīdi, kad ēdiens ir tuvu gatavības brīdim vai arī jau likts galdā!

Projekts izstrādāts sadarbībā ar: