"Manas garšas" iesaka par pamatu izmantot mūsu radītos garšvielu maisījumus.
Pārveidojot vai papildinot tos, iegūstiet savai gaumei visatbilstošāko garšu kombināciju.

Keralas dārgumi – garšvielas!

Keralas dārgumi – garšvielas!

 

Pirms pāris gadiem zinātnisko publikāciju bāzē ProQuest ievietots lielisks raksts – Kerala Spices come in small pack but contain larger health benefits” (Food & Beverage News, May 26, 2014). Nosaukumu latviskojot, sanāktu aptuveni šādi – „Garšvielas no Keralas atceļo mazās paciņās, taču ieguvums veselībai tajās ir milzīgs”.

Indija var lepoties ar tajā audzēto garšvielu klāstu, kas plaši tiek lietotas gan vietējo iedzīvotāju virtuvē, gan pieprasītas visā pasaulē. Parasti garšvielas pievieno, lai izceltu, bagātinātu, dažādotu ēdiena garšu, taču pēdējo pārdesmit gadu laikā tiek pētīta garšvielu ietekme uz veselību. Ne velti indieši saka, ka pikants, vircots ēdiens sniedz vairāk labuma kā vitamīnu kapsulas.

Kerala ir viens no Indijas štatiem, kurš atrodas Indostānas pussalas dienvidos, un no tās nākušās eksotiskās garšvielas ceļo pa pasauli, izplatot neatkārtojamu smaržu. Šajā reģionā iegūst labu kardamona, kanēļa, krustnagliņu, ingvera, vaniļas, muskatriekstu, melno piparu, oregano, rozmarīna, karija lapu, timiāna, lauru lapu, koriandra un salvijas un bazilika ražu. No šīm garšvielām iegūtās eļļas un ekstrakti, īpaši krustnagliņu, kanēļa, vaniļas – ir īpaša bagātība. Tiek pētīts, ka garšvielas, ja tās tiek bagātīgi lietotas katrā ēdienreizē, piegādā organismam kalciju, dzelzi, B grupas vitamīnus, C vitamīnu, kā arī antioksidantus un karotinoīdus. Garšvielas un garšaugi satur tik maz kilokaloriju, ka tās var lietot, nebaidoties tikt pie lieka ķermeņa svara.

Katrai Keralas īpašai garšvielai ir sava vērtība, taču minētājā publikācijā izceltas dažas:

Melnie pipari – pasaulē visplašāk lietotā garšviela jeb “Garšvielu karalis”. Asie, pikantie, melnie auglīši, ko mēs dēvējam par pipariem, atrodas daudzu zinātnieku redzeslokā. Tiek atklātas arvien jaunas melno piparu īpašības – tie stimulē metabolismu jeb vielmaiņu, nodrošina ātrāku sāta sajūtu, līdz ar to ir palīgs ķermeņa svara kontrolē. Melnie pipari uzlabo ēdiena kvalitāti, jo tajos ir vielas, kam piemīt antibakteriālas īpašības. Izkaltētas piparogas – tādas, kādas mēs tās visbiežāk pērkam un lietojam, mazina piesātināto taukskābju izraisīto negatīvo ietekmi uz veselību. Mājas apstākļos melnie pipari plaši tiek lietoti saaukstēšanās un klepus gadījumā.

Kardamons – garšviela, bez kuras Indijā nav iedomājama lielākā daļa ēdienu. Kardamons mazina kuņģa skābes veidošanos, līdz ar to ir vērtīgs cilvēkiem ar tā saucamo atviļņa slimību. Tāpat kardamonu plaši pielieto kā elpas atsvaidzinātāju. Šo garšvielu Indijā lieto, lai stimulētu apetīti, kā arī mazinātu nelabuma sajūtu. Kardamonam piemīt diurētiskas īpašības, jo tas bagātīgi satur kāliju. Mediķi kardamonu iesaka lietot cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu.

Muskatrieksts – koncentrēts vitamīnu, flavonoīdu, ēterisko eļļu produkts, ko indieši iesaka iekļaut ne vien ēdienu receptēs, bet arī kā ārēju pretsāpju līdzekli, uzklājot to uz sāpošās vietas. Vietējo iedzīvotāji zina teikt, ka muskatrieksts uzturā nodrošina asu, smalku un precīzu smadzeņu darbību!

Koriandra lapas ir atrodamas katras indiešu ģimenes mājās. Tās lieto ēdienu rotāšanai un dažādu čatniju pagatavošanai. Koriandra lapu un sēklu labums ir liels – ir zināms, ka šis augs spēj mazināt glikozes līmeni asinīs, kā arī zema blīvuma jeb „sliktā” holesterīna daudzumu, bet paaugstina „labo” jeb augsta blīvuma holesterīna līmeni asinīs. Sēklas satur daudz šķiedrvielu, dzelzi un magniju.

Lauru lapas, Indijā pazīstamas kā „Tejpatta”, cilvēkiem ar diabētu ir labi zināmas un efektīvas cukura līmeņa mazinātājas asinīs. Lauru lapas ir bezgala aromātiskas, vitamīniem un minerālvielām bagātas (tāpēc tās iesaka samalt un pievienot ēdienam), tās, līdzīgi kā koriandrs, regulē holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs. Indijā lauru lapas lieto gremošanas procesu stimulēšanai, sirds – asinsvadu sistēmas stiprināšanai, arī kā līdzekli pret saaukstēšanos un infekcijām.

Minētajā publikācijā aprakstītas vēl citu populārāko no Keralas nākušo garšvielu pozitīvās īpašības, un tas liek domāt, ka indiešu virtuve ir ne tikai bezgala aromātiska, bet arī liels ieguvums labai veselībai.

Īpaši iesakām izmēģināt lieliskos Teličeri piparus no Keralas apgabala: https://manasgarsas.lv/prod…/teliceri-melnie-pipari-graudos/

Projekts izstrādāts sadarbībā ar: