"Manas garšas" iesaka par pamatu izmantot mūsu radītos garšvielu maisījumus.
Pārveidojot vai papildinot tos, iegūstiet savai gaumei visatbilstošāko garšu kombināciju.

Krustnagliņas

Piesātināti aromātiskās un tumši brūnās krustnagliņas iegūtas Šrilankā, ievācot un kaltējot 8 – 12 metrus augstā nagliņkoka aromātisko ziedu pumpurus. Īpašais koks par savu dzimteni dēvē arī Indonēziju, Indiju, Madagaskaru, Tanzāniju. Krustnagliņas nenovāc ar rokām, kā vairumu citu garšvielu, bet gan nokrata no ziedu stiebra.

Kurš gan nenojauš, ka krustnagliņas lieliski sader ar kanēli, smaržīgo piparu, vaniļu, sarkano vīnu, baziliku, sīpolu, citrusa miziņu vai anīsa ziedu? Iedomājoties vien par šīs lieliskās garšvielas aromātu, nāk prātā desmitiem gardu desertu, un ne tikai.. Krustnagliņas tiek iekļautas neskaitāmu pikantu garšvielu maisījumu sastāvā, kurus pielieto, gatavojot izsmalcinātus un asus ēdienus.

Savienojumā ar niedru marantu, no krustnagliņām taisa arī dabisku vaigu sārtumu vai tonālo krēmu.

Krustnagliņas plaši tiek izmantotas netradicionālajā medicīnā. Garšvielas ēteriskās eļļas kalpo sāpju noņemšanai, īpaši zobu sāpju gadījumā. Tāpat krustnagliņas paaugstina kuņģa skābes sekrēciju un veicina peristaltiku. Tās lieto arī kā pretparazītu līdzekli. No krustnagliņām var pagatavot lielisku, vērtīgu un garšīgu tēju, kuru lietot profilaktiski, tādējādi pasargājot organismu no dažādām slimībām.

Krustnagliņas ir dabas dots brīnums, kas neiedomājami augstā koncentrācijā, salīdzinot ar citām garšvielām, satur polifenolus – dažādu bioloģiski aktīvu vielu kombināciju, kas ir nenovērtējams organisma palīgs cīņā pret oksidatīvo stresu, audzējiem, autoimūnām un citas etioloģijas slimībām.

Krustnagliņas lieto Āzijas, Āfrikas, Tuvo un Vidējo Austrumu virtuvē, gatavojot gaļu, karija ēdienus, marinējot dažādus produktus. Tās aizdod savu garšu arī dažādiem augļiem, piemēram āboliem, persikiem vai rabarberam. Krustnagliņas piešķir īpašu aromātu un garšu karstiem dzērieniem, parasti kombinācijā ar citronu un cukuru. Tās ir arī viena no ķirbja pīrāga garšvielām un Beļģu piparkūku speculoos sastāvdaļa.

Pagatavojiet neaizmirstamu karsto dzērienu vēsiem vasaras vakariem – ābolu vai citu augļu sulai pievienojiet brūnajā cukurā izkarsētu kanēli, vaniļu, krustnagliņas, kā arī svaiga citrona miziņu. Ja vēlaties, bagātiniet dzērienu ar vienu anīsa zvaigzni.

Lieliskā kvalitātē Šrilankā iegūtās krustnagliņas var iegādāties https://manasgarsas.lv/product/krustnaglinas/.

Projekts izstrādāts sadarbībā ar: