"Manas garšas" iesaka par pamatu izmantot mūsu radītos garšvielu maisījumus.
Pārveidojot vai papildinot tos, iegūstiet savai gaumei visatbilstošāko garšu kombināciju.

Lavandas zilie ziedi

Lavandu zilie lauki, līdzīgi kā Latvijā rudzupuķes, ir Francijas un arī Austrālijas lepnums. Simtiem gadu lavandas ziedi ir priecējuši acis un to reibinošais aromāts uzmundrinājis garāmgājējus. Pamazām ziedi ienākuši arī virtuvē… rīta rasai nožūstot, tie pumpuros noplūkti un izkaltēti.

Manas Garšas piedāvā bioloģiski sertificētus lavandas ziedus, kurus droši var iekļaut iemīļotākajās ēdienu receptēs! Kulinārijā pamatā izmanto kaltētus ziedpumpurus – tie bagātīgi satur lavandas ēterisko eļļu, no kā arī veidojas īpašā smarža un garša. Francijā populārs ir lavandas medus un sīrups, ko izmanto lavandas cepumu un zefīra gatavošanā. Lavandas aromāts daudziem var šķist pārāk specifisks, spēcīgs un koncentrēts, tāpēc lavandas ziedus ieteicams pievienot garšvielu un garšaugu maisījumiem! Lielisku garšas un smaržas buķeti lavanda radīs kopā ar kanēli, rožu ziedlapiņām, kardamonu, muskatziediem, arī ar dillēm. Pasaulē plaši zināmais Provansas garšvielu maisījums (baziliks, majorāns, timiāns, estragons, selerija) arī ietver lavandas ziedus. Augļu deserti – piemēram, no āboliem, bumbieriem, banāniem un persikiem kļūs daudz izteiksmīgāki, ja pievienosiet nedaudz lavandas ziedu, kā arī medu.

Lavandu mēdz pievienot arī gaļas (izcili labi – ar jēra gaļu) un dārzeņu sautējumiem, dažādiem desertiem no saldā krējuma un maskarpones siera, aitas un kazas piena produktiem, saldējumiem, sorbertiem, šokolādes kūkām un kēksiem, kā arī maizei un ievārījumiem, želejām un sīrupiem.

Izteikti aromātiska, garšīga un vērtīga izdosies lavandas tēja – tā nomierina nervu sistēmu, radot relaksējošu efektu, tāpēc ieteicama stresa, baiļu sajūtas un satraukumu gadījumā. Lavandas tēja mazina galvas sāpes un arī uzlabo atmiņu. Kombinējot lavandas ziedus ar citiem aromātiskiem kaltētiem augiem, iegūsiet daudzveidīgāku tējas garšu!

Līdzīgi kā gatavo vaniļas cukuru, ievietojot cukurā vaniļas pāksti, tāpat var pagatavot lavandas cukuru – labi noslēdzamā burkā ieberiet brūno cukuru un pievienojiet lavandas ziedus. Ļaujiet garšai ievilkties vismaz nedēļu. Šādu lavandas cukuru pievienojiet tējai, kafijai un desertiem!

 

Projekts izstrādāts sadarbībā ar: