"Manas garšas" iesaka par pamatu izmantot mūsu radītos garšvielu maisījumus.
Pārveidojot vai papildinot tos, iegūstiet savai gaumei visatbilstošāko garšu kombināciju.

Rožu ziedlapiņas

Laikam nav neviena, kas būtu vienaldzīgs pret rozēm! Ar rožu ziediem un to smaržu mums asociējas romantiskas jūtas, mīlestība, vasaras tveicīgie vakari un skaistu svētku svinēšana..

Maigi rozā un violetās, trauslās un bezgala aromātiskās rožu ziedlapiņas no Marokas, ko Manas Garšas iekļāvusi savā garšvielu kolekcijā, audzētas speciāli kulināriem mērķiem, jo ne katru smaržojošu rožu ziedu, kas aug piemājas dārziņā, drīkst pievienot ēdienam.

Vidusāzijā dzīvojošie daudzveidīgo garšu mīļotāji rožu ziedlapiņas savās receptēs iekļāvuši jau kopš seniem laikiem. No maigajām lapiņām gatavots rožūdens, rožu ievārījums, tējas, liķieris, etiķis, vīns un medus. Arī mūsdienās šie produkti – gan no svaigām, gan saudzīgi kaltētām ziedlapiņām tiek gatavoti un ir ļoti iecienīti visā pasaulē. Pārkaisiet kaltētos ziediņus šokolādes desertiem; pievienojiet tās kopā ar drupinātiem riekstiem, čia sēkliņām, svaigu augļu vai ogu gabaliņiem rīta auzu biezputrai; sablendējiet lazdu riekstu pienu ar svaigām ogām un rožu ziedlapiņām; pievienojiet tās cepumu mīklai un mājās gatavotiem, kvalitatīviem popkorniem ar medu un kanēli; trauslās ziedlapiņas lieliski iederēsies mājās gatavotu zefīru masā; tās sniegs baudu dažādu tēju mīļotājiem, un papildinās garšu un vizuālo noformēju vēl daudziem jūsu gatavotiem ēdieniem.

Rūpīgi un saudzīgi kaltētas rožu ziedlapiņas ir bagātas ar C vitamīnu, kā arī kalciju, taču jāņem vērā, ka tās ir ļoti vieglas, un nespēs mūs pietiekoši apgādāt ar vitamīniem un minerālvielām.

Kaltētu rožlapiņu uzlējumus izmanto galvassāpju novēršanai, kā arī gremošanas procesu veicināšanai pēc ēšanas. Kompreses, kas izmērcētas ziedlapiņu uzlējumā, ir labs pretiekaisuma līdzeklis. Novērots, ka no rožu ziediem gatavotiem smaržūdeņiem piemīt nervu sistēmu nomierinošs, līdzsvarojošs un depresijas gadījumā tonizējošs efekts.

Zemāk iedvesmai dažas receptes svaigu rožlapiņu izmantošanai kulinārijā, taču vairākās no receptēm varat svaigo lapiņu vietā izmantot arī kaltētās.

Rožlapiņu deserts

  • 50 g svaigu rožlapiņu
  • 0,75 l saldais krējums
  • 75 g pūdercukurs
  • 6 olu dzeltenumi
  • 4 olu baltumi
  • 25 g želatīns

Saldajā krējumā (0,5 l) liek ziedlapiņas un vāra 15 minūtes. Nolej sietā un atdzesē. Olu dzeltenumus sakuļ ar saldo krējumu un sakuļ ar novārījumu. Iegūto šķidrumu liek uz mazas uguns un vāra, līdz tas pacelsies. Noņem no uguns, pievieno izkausēto želatīnu un sakultus baltumus. Lej deserta traukos un liek ledusskapī sastingt.

Rozā liķieris

  • 125 g rožlapiņas
  • 0,5 l ūdens
  • 0,5 l konjaks
  • 250 g pūdercukurs
  • ½ TK kanēlis

Rožu ziedlapiņas pārlej ar ūdeni un slēgtā traukā liek nostāvēties uz divām dienām. Tad šķidrumu nolej caur marli un pievieno konjaku. Pievieno kanēli, cukuru un liek nostāvēties 14 dienas. Atkal nokāš un sapilda mazās pudelītēs.

Rožlapiņu ievārījums

  • 200 g tējas rozes ziedlapiņas
  • 2 kg cukurs vai medus
  • 1-2 citrona sulas
  • 5 glāzes ūdens

Vispirms jāsagatavo rozes ziedlapiņas: ievārījumam izmanto sarkano vai rozā rožu ziedlapiņas, tās pārlasa un noņem visu bojāto un sakaltušo. Ar šķērēm apgriež ziedlapiņu baltās un dzeltenās daļiņas pie pamatnes. Smalki sagriež un nomazgā aukstā ūdenī.

Sīrupa gatavošana: ūdeni sajauc ar cukuru un uzvāra. Nokāš un atkal uzvāra. Tad pievieno sagatavotās rožlapiņas.

Ievārījumu vāra uz mazas uguns ~ 20-30 minūtes, līdz sīrups sarecēs (ievārījuma pile sastingst). Vārīšanas laikā pievieno pa 1 TK citrona sulu, līdz ievārījums iegūst dabisku, skaistu un rozā ievārījuma krāsu.

Karstu ievārījumu lej nelielās burciņās, aizvāko un apgāž otrādāk.

Rožlapiņu vīns

  • 2 l rožu ziedlapiņas
  • 4 l ūdens
  • 1,5 kg cukurs
  • 1 apelsīna sula
  • 2 citronu sula
  • vīna raugs

Rožlapiņas nomazgā aukstā ūdenī un sapilda lielā, stikla pudelē. Atsevišķi sagatavo sīrupu: uzvāra ūdeni kopā ar cukuru un atdzesē. Atdzesētu sīrupu lej stikla pudelē, pievieno raugu, apelsīna un citrona sulu pēc garšas.

Pudeli aizver ar vīna (raudzēšanas) korķi un dod iespēju vīnam rūgt (kā vīnogu sulai). Iegūto šķidrumu cenšas nemaisīt un nokāš caur marli citā pudelē. Atkal aizver ar korķi un raudzē 1-2 nedēļas. Gatavo vīnu lej pudelēs un iztur pāris mēnešus.

Rožu medus

Svaigas rožlapiņas ieber burkā un uzkaisa cukuru (1:1 pēc svara). Cukurs saskaroties ar rožu ziedlapiņām sāk kust un izvelk no rožlapiņām sulu, kas veido biezu un caurspīdīgu šķidrumu, kas atgādina medu ar fantastisku garšu un aromātu. Ziedlapiņas un cukuru var pievienot burkai ik pa laikam, kad iepriekšējais sakrities. Rožu medus nekad nepelē un nerūgst. Medu var pievienot citiem ievārījumiem, var pievienot degvīnu un iegūt liķieri.

Sacukurotas rožlapiņas

Sacukurotās ziedlapiņas vai rožu pumpurus (jau atvērušies) izmanto tortes un desertu dekorēšanai.

Vienā bļodiņā sakuļ stingrās putās olbaltumus, bet otrā bļodiņā ieber pūdercukuru. Ar pinceti ļoti akurāti norauj ziedlapiņas no zieda un katru lapiņu iemērc sakultajos olbaltumos un pēc tam pūdercukurā. Lapiņas liek uz folija vai cepamā papīra, ar ko izklāta cepamā veidne un liek kaltēties telpa, kurā ir svaigs gaiss. Izkaltētās un sacukurotās lapiņas uzglabā traukā, kas nosegts ar vairākām kārtām cepamā papīra.

Rozā etiķis

Stikla burku piepilda ar sarkanām, aromātiskām ziedlapiņām un piespiež. Pārlej vīna etiķi. Aizver ar vāku un liek nostāvēties pāris nedēļas. Nokāš un salej pudelēs.

Projekts izstrādāts sadarbībā ar: