"Manas garšas" iesaka par pamatu izmantot mūsu radītos garšvielu maisījumus.
Pārveidojot vai papildinot tos, iegūstiet savai gaumei visatbilstošāko garšu kombināciju.

Mareja upes sāls – Austrālijas lepnums

Daudzu pavārmākslas speciālistu vidū šis produkts zināms kā “zīda sāls” – plānas, neparasti vieglas un gaisīgas aprikožu krāsas trauslas pārslas, kuru skaistais tonis veidojies aļģu sarkano pigmentu – karotīnu ietekmē. Sāls ir absolūti dabīgs un bagātīgi mineralizējies tā veidošanās procesā. Savas īpašās tekstūras, liegās garšas un krāsas dēļ tas ir daudzu pavāru iemīļots visā pasaulē. Mareja upes sāls pārslas ātri un vienmērīgi kūst – tādēļ tās iesakām viegli pārkaisīt jau gatavai maltītei.

Austrālijas kontinentā plūstošās Mareja upes pazemes sāļavotos iegūtais kristālsāls ir ideāls galda sāls, kā arī lietojams kā garšviela praktiski pie jebkura veida ēdieniem.

Tas lieliski papildinās pastas un zivs ēdienus, tāpat kā svaigu zaļumu un dārzeņu salātus. Pirkstu galiem sadrupināts virs šokolādes fondanta vai svaigi cepta braunija, Mareja upes sāls pārsteigs ēdājus, radot neaizmirstamu garšas kombināciju ar šokolādes izteiksmīgo aromātu.

“Manas Garšas” piedāvātais Mareja upes sāls pasūtāms šeit: https://manasgarsas.lv/product/mareja-murray-upes-sals/

Anīsa zvaigznes

Anīsa zieds jeb zvaigzne ir skaists dabas brīnums ar sēklu katrā no astoņām zieda pākstīm. Tas cēlies Ķīnā, kur ziedu ievāc no neliela mūžzaļa koka pirms augļa nobriešanas, to kaltē un pirms uzglabāšanas samaļ. Sasmalcinātu anīsu izmanto ceptiem ēdieniem, lai pasargātu tos no baktēriju vai sēnīšu izraisītiem bojājumiem. To pielieto tieši gatavošanas laikā, nelielos daudzumos, jo anīss maltītei dod ļoti spēcīgu garšu. Salīdzinājumā ar anīsa sēklām, skaistajām zvaigznēm jeb ziediem ir rūgtāka garša nekā tikai sēklām.

Garšvielas ar izteikti spēcīgu aromātu un garšu parasti satur virkni vērtīgu bioloģiski aktīvu vielu – tā tas ir arī ar anīsu. Polifenolu daudzums tajā sasniedz 5460 miligramu 100 gramos, kas ir neparasti daudz. Salīdzinoši ķimenēs ir tikai 33 miligrami šo aktīvo, veselībai noderīgo vielu ar sarežģīto nosaukumu – polifenoli.

Ķīnā pākstis izmanto tā saucamajā “sarkanajā” kulinārijā, kurā ēdiens tiek ilglaicīgi gatavots sojas mērcē. Šo garšvielu izmanto, lai piešķirtu garšu “marmora olām” un daudzām Āzijas zupām, taizemiešu ledus tējai un Pekinas pīlei. Āzijas pavāri ar anīsa zieda palīdzību piešķir pikantiem ēdieniem lakricas garšu, pārsvarā cūkgaļai un vistas gaļai. Anīsa zieda pākstis arī košļā, lai atsvaidzinātu elpu pēc maltītes.

Nesasmalcinātas anīsa zieds ir ļoti dekoratīvs, to izmanto ēdiena garnēšanā, rokdarbos un pievieno tējas krūzē kā dekoru un patīkamai garšai.

 Anīsa zvaigznītes iederēsies bumbieru, plūmju un ābolu kompotos, uzputeņos, saldajās augļu zupās, augļu salātos, ķirbju, burkānu, biešu un sarkano kāpostu ēdienos, piparkūkās, punšā, grokā un liķierī. Anīss labi iederas arī šampinjonu un zivs ēdienos. Anīsu izmanto arī dažādu ārstniecisko tēju sastāvā.

“Manas Garšas” ieteic izmēģināt pagatavot vistas gaļas buljonu ar anīsa zvaigznīti, kanēļa standziņu un ingveru (svaigu vai kaltētu). Neatstājiet anīsa zvaigznīti buljonā ilgāk kā 20-30 minūtes.

“Manas Garšas” piedāvā iegādāties arī bioloģiskās anīsa zvaigznes – tiem, kas vēlas būt pārliecināti par to kvalitāti – https://manasgarsas.lv/product/anisa-zvaigznes/

Ceilonas kanēlis

Ceilonas kanēlis pasaulē zināms kā izsmalcināta, delikāta garšviela, ko izmanto neskaitāmu mutē kūstošu desertu, kā arī stiprāku, asāku ēdienu pagatavošanā.

Ceilonas kanēļa aromātiskums un maigā, taču piesātinātā garša nav pārspējama. Pievienojiet to augļu un ogu plātsmaizēm, biezpiena desertiem, saldējumam, pārkaisiet svaigi gatavotām rīta biezputrām un musli, pievienojiet smūtijiem un piena kokteiļiem. Bagātiniet kafijas un tējas garšu ar šo kanēli.

Ceilonas kanēlis ir dabīgi salds – trauslās, viegli lūztošās kanēļa standziņas ir bezgala vērtīgs našķis bērniem, kā arī pieaugušajiem.

Manasgarsas.lv piedāvā arī bioloģiski sertificētu Ceilonas kanēli nemaltā veidā, tādējādi maksimāli saglabājot tā pozitīvās īpašības.

Sagrieziet gabaliņos zīda tofu vai, piemēram, Lapzemes sieru un apkaisiet ar svaigi maltu Ceilonas kanēli un Kļavu vai Muskovado cukuru, kā arī drupinātiem Timutas pipariem. Lieciet kopā ar augļu un ogu gabaliņiem traukā un cepiet cepeškrāsnī. Gatavu pārkaisiet ar drupinātiem riekstiem.

Visas minētās garšvielas – Ceilonas kanēli, Timutas piparus, Kļavu un Muskovado cukuru – varat iegādāties manasgarsas.lv, kur tās ir pieejamas izcilā kvalitātē.

Himalaju sāls bloki – unikāls palīgs vasarīgas maltītes pagatavošanai

Viena no aizraujošākajām nodarbēm un mākslas veidiem – ēst gatavošana kļūst pavisam jauks pasākums, ja blakus ir labas pannas, katli, ierīces rīvēšanai, smalcināšanai, kulšanai, tvaicēšanai utt. Taču tas viss vairāk der ziemai un telpām. Vasaras krāsainumam piederas koka galds ar lauku puķēm uz tā, blakus – grilēšanai paredzēta ierīce un milzu bļoda ar salātiem, dārzeņiem, ogām, augļiem, un varbūt vēl liels āra katls gardas zupas vārīšanai… taču ir vēl kas! – Himalaju sāls bloki – uz kuriem var gan cept, gan arī atdzesēt sutīgam saviesīgam vakaram paredzēto desertu.

Sāls bloki ir absolūti dabīgs produkts – principā sāls, bet cieta bloka veidā. Pakāpeniski to uzkarsējot virs grila, sāls bloks ir ideāli piemērots gaļas, zivju, garneļu, dārzeņu cepšanai, taču vienlaikus – saldētavā atdzesēts tas kalpos par paliktni saldējumam, augļiem, sulām, kokteiļiem, svaiga laša šķēlītēm – visam, ko gribat uzturēt vēsu. Protams, gan cepšanai, gan dzesēšanai vajadzētu savu bloku.

Ēdiens, kas gatavots uz sāls bloka, paņem no tā sāli tik, cik tiešām nepieciešams, tāpēc pašam produktam sāli pievienot nevajag, savukārt augstais dažādo minerālvielu saturs (1,2 % sēra, 4% kalcija, 35% kālija, 16% magnija un nepilnu 80 citu minerālvielu) ēdienā uzsūkto sāļu garšu padara maigāku un baudāmāku.

Jārēķinās, ka mitrāks produkts, piemēram, dārzeņi, sāli uzsūks vairāk. Ja sāls blokam pārziedīsiet eļļu, sāls pie cepamā produkta ķersies mazāk.

Himalaju sāls bloki ir dabisks, antimikrobiāls produkts. Jūs varat starp sāls blokiem iekonservēt gaļu, līdz tā kļūst mīksta un ir baudāma, kad izcepta.

Sāls blokiem piemīt neparasti lielas amplitūdas temperatūras izturība – no -170 C līdz pat 4820 C, taču sāls jākarsē pakāpeniski. Par kušanu nav jāsatraucas, jo sāls kūst tikai pie 800,80C. Arī šī iemesla dēļ, cepšanai un saldēšanai vajadzētu iegādāties atsevišķus blokus.

Karstu sāls bloku vienmēr atdzesējiet, līdz tas kļūst auksts. Ar ūdeni samitrinātu sūkli noslaukiet bloku un, ja nepieciešams, izmantojiet mīkstu tīrīšanas suku, lai notīrītu visu, kas pie bloka cepšanas laikā ir pielipis. Pēc tīrīšanas rūpīgi nosusiniet sāls bloku un uzglabājiet to tik sausu, cik vien iespējams – jo mazāk mitruma, jo labāk! Tīrīšanas laikā no bloka atdalīsies pavisam plāna sāls kārtiņa, atstājot gludu virsmu.

Rūpīgi izturoties pret sāls bloku, Jūs ievērojami pagarināsiet tā lietošanas ilgumu.

Himalaju sāls blokus var iegādāties visos tirdziņos, kur vien „Manas Garšas” dodas, kā arī tos iespējams iegādāties, rakstot uz klientiem@manasgarsas.lv.

Krustnagliņas

Piesātināti aromātiskās un tumši brūnās krustnagliņas iegūtas Šrilankā, ievācot un kaltējot 8 – 12 metrus augstā nagliņkoka aromātisko ziedu pumpurus. Īpašais koks par savu dzimteni dēvē arī Indonēziju, Indiju, Madagaskaru, Tanzāniju. Krustnagliņas nenovāc ar rokām, kā vairumu citu garšvielu, bet gan nokrata no ziedu stiebra.

Kurš gan nenojauš, ka krustnagliņas lieliski sader ar kanēli, smaržīgo piparu, vaniļu, sarkano vīnu, baziliku, sīpolu, citrusa miziņu vai anīsa ziedu? Iedomājoties vien par šīs lieliskās garšvielas aromātu, nāk prātā desmitiem gardu desertu, un ne tikai.. Krustnagliņas tiek iekļautas neskaitāmu pikantu garšvielu maisījumu sastāvā, kurus pielieto, gatavojot izsmalcinātus un asus ēdienus.

Savienojumā ar niedru marantu, no krustnagliņām taisa arī dabisku vaigu sārtumu vai tonālo krēmu.

Krustnagliņas plaši tiek izmantotas netradicionālajā medicīnā. Garšvielas ēteriskās eļļas kalpo sāpju noņemšanai, īpaši zobu sāpju gadījumā. Tāpat krustnagliņas paaugstina kuņģa skābes sekrēciju un veicina peristaltiku. Tās lieto arī kā pretparazītu līdzekli. No krustnagliņām var pagatavot lielisku, vērtīgu un garšīgu tēju, kuru lietot profilaktiski, tādējādi pasargājot organismu no dažādām slimībām.

Krustnagliņas ir dabas dots brīnums, kas neiedomājami augstā koncentrācijā, salīdzinot ar citām garšvielām, satur polifenolus – dažādu bioloģiski aktīvu vielu kombināciju, kas ir nenovērtējams organisma palīgs cīņā pret oksidatīvo stresu, audzējiem, autoimūnām un citas etioloģijas slimībām.

Krustnagliņas lieto Āzijas, Āfrikas, Tuvo un Vidējo Austrumu virtuvē, gatavojot gaļu, karija ēdienus, marinējot dažādus produktus. Tās aizdod savu garšu arī dažādiem augļiem, piemēram āboliem, persikiem vai rabarberam. Krustnagliņas piešķir īpašu aromātu un garšu karstiem dzērieniem, parasti kombinācijā ar citronu un cukuru. Tās ir arī viena no ķirbja pīrāga garšvielām un Beļģu piparkūku speculoos sastāvdaļa.

Pagatavojiet neaizmirstamu karsto dzērienu vēsiem vasaras vakariem – ābolu vai citu augļu sulai pievienojiet brūnajā cukurā izkarsētu kanēli, vaniļu, krustnagliņas, kā arī svaiga citrona miziņu. Ja vēlaties, bagātiniet dzērienu ar vienu anīsa zvaigzni.

Lieliskā kvalitātē Šrilankā iegūtās krustnagliņas var iegādāties https://manasgarsas.lv/product/krustnaglinas/.

Dārzeņu, augļu un ogu grilēšana

Vairāk kā lieliski ir vasaras sezonā grilēti dārzeņi. Taču neparastāku, izteiktāku un pikantāku garšu tiem piešķirsiet, ja pirms grilēšanas vai arī cepšanas krāsnī tos papildināsiet ar garšvielām.

Jaunās bietītes lieliski draudzēsies ar smaržīgiem pipariem, baziliku, dillēm, ingveru, estragonu un zvaigžņu anīsu. Brokoļiem piestāvēs kurkuma, paprika, bet grilēti jaunie kāposti labi garšos kopā ar ķimenēm, selerijas sēklām, kadiķogām vai estragonu.

Burkānu garša ies roku rokā ar smaržīgiem pipariem, zvaigžņu anīsu, lauru lapām, ķimenēm, kanēli, krustnagliņām, ingveru, piparmētru, salviju, kā arī – estragonu.

Ziedkāpostu garšu izteiksmīgāku padarīs koriandrs, salvija, kurkuma, savukārt grilētiem sīpoliem piestāvēs ķimenes, sinepju sēklas, muskatrieksts, oregano, salvija un timiāns.

Grilēt var arī zirņu pākstis – tām būs laba saderība ar pētersīļiem, rozmarīnu, estragonu un kurkumu, bet jaunie cukini draudzēsies ar baziliku un oregano.

Tomāti lielisku garšas kombināciju veidos ar baziliku, kumīnu, fenheļa sēklām, ķiploku, oregano, melnajiem pipariem, rozmarīnu, estragonu un timiānu.

Daudziem tik iemīļotie kartupeļi labi garšos kopā ar ķimenēm, dillēm, diļļu sēklām, papriku vai paprikas pulveri, pētersīļiem, timiānu vai kurkumu.

Izmēģiniet pagatavot arī saldos kartupeļus – ar smaržīgiem pipariem, kardamonu, krustnagliņām vai muskatriekstu.
Ja vēlaties grilēt sēnes, pievienojiet kādu no šīm garšvielām – melnos piparus, majorānu, pētersīļus, oregano, salviju, estragonu vai timiānu.

Un pavisam neparasti, bet gardi – iesakām desertam uzgrilēt arī augļus un ogas!

Zemenes, avenes, mellenes – pasakainu garšu dos kopā ar melnajiem pipariem, Timutas pipariem, piparmētru, zvaigžņu anīsu. Persiki – ar krustnagliņām un muskatriekstu. Bumbieriem piestāvēs lauru lapa, melnie pipari, kardamons, zvaigžņu anīss, bet plūmēm krāsaināka garša veidosies kopā ar kanēli, krustnagliņām, muskatriekstu un arī anīsu.

Ābolu laikā – grilētām šķēlītēm pievienojiet kardamonu, kanēli, krustnagliņas, ingveru vai muskatriekstu. Savukārt ananāss ļoti labi garšos kopā ar ingveru, krustnagliņām, citronzāli, piparmētru vai rozmarīnu.

Vienam dārzenim vai auglim iesakām izvēlēties 2-5 veidu garšvielu kombināciju, lai nenoslogotu savas garšas kārpiņas. Izmēģiniet kādu garšvielu no minētajiem variantiem un, ja patīk, pievienojiet vēl kādu garšu!
Nebaidieties eksperimentēt! Tikai tā var atklāt jaunas garšas!

Etiopijas jeb Gvinejas pipari

Kamēr dārzi, lauki un pļavas mūsu virtuvē ienes svaigus, bezgala aromātiskus, košās krāsās tērpušos garšaugus, pipari ir tas produkts, kas, neatkarīgi no gadalaika, nespēj atstāt vienaldzīgu laikam nevienu aizrautīgu ēst gatavotāju.

Xylopia aethiopica, no kā iegūst Etiopijas piparaugļus, ir mūžzaļš un aromātisks koks, kas mēdz izaugt pat 20 metrus augsts.

Kā garšvielu mēdz lietot piparus ar visu pāksti – šādi veidojas izteikti aromātiska nots, līdzīga Kubebas pipariem, mazliet arī no muskatrieksta un rozīnēm. Paši pipariņi pākstī gan ir asi un ar jūtamu rūgtumu.
Pirms pievienošanas ēdieniem pākstis tiek viegli salauzītas, lai garšas atbrīvotos veiklāk un izteiksmīgāk. Senegālā šo garšvielu var nopirkt kūpinātu – no tādā veidā pagatavotām un tad piestā saberztām piparu pākstīm sanāk ekselents rubs (“sausā marināde”) zivju pagatavošanai.Veselas pākstis, kādas piedāvā arī “Manas Garšas”, pievieno zupām, biezzupām, sautējumiem, izņemot tās laukā pirms ēdiena pasniegšanas.

Savukārt Kamerūnas ziemeļos Etiopijas pipari kopā ar kaltētu ingveru un krustnagliņām ir iemīļota piedeva karstai tējai, bet pākstī paslēpušies piparu graudiņi ir klasiskā piedeva Senegālas kafijas dzērienam, kura nosaukums cēlies no svētās pilsētas Toubas.

Bērzu cukurs

Bērzu cukuru esot atklājuši un pirmie iekļāvuši savā uzturā somi Otrā Pasaules kara laikā, jo trūcis ierastā cukura. Pēc kara beigām sajūsma par jaunatklāto cukuru lēnām izzudusi līdz kamēr astoņdesmitajos gados interese no jauna uzplaukusi un sākti arī pētījumi par bērzu cukura īpašībām un ietekmi uz veselību.

Bērzu cukurs, zināms arī kā ksilīts jeb ksilitols, ir sastopams kā dabīgs cukura spirts dārzeņos, augļos, arī dažādu koku mizās. “Manas Garšas” piedāvātais bērzu cukurs radīts no Somijā augošiem bērziem un dižskābāržiem.
Process, kādā tiek pie šī īpašā produkta, ir sarežģīts. Smalki sakapāta koksne tiek sajaukta ar ūdeni, attīrīta, filtrēta un koncentrēta, līdz tiek atdalīts ksilitols jeb bērzu cukurs. Šim cukuram nav pierastā, intensīvā salduma. Tas pavisam mēreni paaugstina asinīs glikozes līmeni un līdz ar to nerada straujas insulīna svārstības, kas nav mazsvarīgi cilvēkiem ar lieko svaru, insulīna rezistenci un diabētu. Bērzu cukura glikēmiskais indekss ir tikai 7 (saharozei – pāri 80).

Bērniem, kas jaunāki par 3 gadiem, šo cukuru neiesaka lietot, bet pieaugušajiem – iekļaut uzturā lēnām un pakāpeniski, jo ksilīts rada laksatīvu efektu.

Bērzu cukura atšķirīgās ķīmiskās uzbūves dēļ tas nav izmantojams baktērijām, tamdēļ arī zobu veselības labad šis cukurs uzturā ir krietni labāka alternatīva.

Ksilīts satur arī par aptuveni 40% mazāk kilokaloriju kā labi zināmā saharoze (baltais galda cukurs).

Bērzu cukurs iederēsies gan desertos, gan konditorejas izstrādājumos, tāpat arī dažādos dzērienos, taču to nevar karamelizēt.

Mēs iesakām pievienot šo cukuru ēdieniem, kurus maigi un neuzbāzīgi vēlaties papildināt ar saldu garšu – piemēram, ogu un augļu desertiem ar putukrējumu.

Nātru sēklas

Necilas, sīkas, neizteiksmīgu garšu un smaržu – tieši tādas ir apbrīnojami vērtīgās nātru sēklas, turklāt “Manas Garšas” tās piedāvā bioloģiskā izpildījumā.

Literatūrā aprakstīts, kā ap 1800. gadu nekrietni, apkārtceļojoši zirgu pārdevēji Vācijā, Ungārijā un Īrijā, pāris nedēļas pirms zirgu tirgošanas esot tiem devuši ēst pa vienai, divām saujām nātru sēklu. Tas padarījis lopiņu ādu gludu un spīdīgu – gluži jauneklīgu, un pārdevēja maku biezāku. Taču, nonākot pie jaunā saimnieka, zirga jauneklīgais izskats ātri vien izzudis, – nebijušas vairs nātru sēklas.

Vēlāk arī ārsti atklājuši nātru sēklu unikālo efektu – atgriezt dzīvesprieku, enerģiju un pat otro jaunību, protams, arī ādas un matu mirdzumu.

Nātru sēklām piemīt adaptogēnas īpašības – tās stiprina virsnieres, kurām ir milzu nozīme tieši stresa situācijās. Sēklas ir burtiski pārbagātas dažādām minerālvielām, nepiesātinātajām taukskābēm.

Medicīnas literatūrā nātru sēklām tiek piedēvētas diurētiskas, sāpes remdinošas, asiņošanu apturošas, pretparazītu, anti-alerģiskas, tonizējošas, cukura līmeni asinīs pazeminošas un citas ne mazāk vērtīgas īpašības, kuras tomēr ikdienā tiek piemirstas. Tradicionāli, jau gadiem ilgi, pavasaros nātru sēklas cilvēki lietojuši, lai atgūtu tonusu, enerģiju, ziemas mēnešos zaudēto mundrumu un dzīvesprieku.

Nātru sēklas īpaši ieteicamas grūtnieču un gaidāmā bērniņa stiprināšanai. Sēklas lietotas arī pirms dzemdībām sāpju atvieglošanai un mazuļa zīdīšanas laikā piena sekrēcijas stimulēšanai.

Nātru sēklas būs brīnišķīgs papildinājums svaigiem salātiem, bezpiedevu jogurtam ar zaļumiem, smūtijiem, biezpienam, musli maisījumiem. No nātru sēklām un citiem aromātiskiem augiem varat pagatavot vērtīgu tēju, kā arī sēklas pievienot svaigi spiestai sulai. Regulāri lietojot 1-2 tējkarotes nātru sēklas dienā organisms tiks ievērojami spēcināts.

Uzticiet mums pagatavot sēklu maisījumu kā piedevu Jūsu brokastu muslim vai biezputrai – nātru, naktssveces un čia sēklas būs vērtīgs iesākums radošai dienai!

Aromatizētie, garšvielām bagātinātie sāļi

Aromatizēts sāls ir kā radīts tiem, kas mazliet baidās no jaunām, spēcīgu garšvielu kombinācijām. Turklāt aromatizēta sāls radīšanas māksla ir neierobežoti plaša, aizraujoša, radoša un galvenais – droša, ar pārliecinoši laba produkta iznākumu! Klasiskā proporcija ir šāda – uz 75 gramiem sāls jāņem 1 – 2 tējkarotes garšvielu, kas atbilst apmēram 3 – 15 gramiem. Ja rodas šaubas par garšvielu saderību vai pievienojamo garšvielu daudzumu, „Manas Garšas” garšziņi būs priecīgi palīdzēt!

Variācijas ir bezgalīgas, un eksperimentēšana var sākties! „Manas Garšas” radītā garšvielu maisījumu konstruēšanas platforma ir kā radīta jaunu aromatizētu sāls maisījumu veidošanai gan Jūsu virtuvei, gan kā dāvana labākajiem draugiem!

Daži ieteikumi:

Kombinējiet 100 gramus Zaļo bambusa sāli ar 5 gramiem bioloģiskajām citrona miziņām, 5 gramiem čili piparu un 5 gramiem asās paprikas pulveri, vai 100 gramus Persiešu zilo sāli ar 5 gramiem ķimeņu, 3 gramiem rozmarīna un 3 gramiem rozā piparu. Interesantu garšu var panākt, kombinējot sāli ar lavandas un samteņu ziediem, kā arī ar Ceilonas kanēli, vaniļu, muskatziediem. Vairākas aromatizēto sāļu receptes pieejamas https://manasgarsas.lv/grupa/garsvielu-maisijumi/veidi/a-z/

Lieliski izdosies pikantie, piparotie sāļi – uz 100 gramiem sāls ņemot vidēji 10 gramus piparu. Te derēs gan asie Tasmānijas un Teličeri pipari, gan maigāk garšojošie Kampotas sarkanie pipari un aromātiskie Madagaskaras pipari. Un, kā būtu, ja pievienotu vēl pāris gramus kaltētu mārrutku sakni un ķiploku granuliņu?

Iesakām aromatizēto sāli gatavot nelielās porcijās un uzglabāt slēgtā traukā ne ilgāk kā vienu mēnesi!

Aromatizētais sāls noteikti baudāms ar avokado, biezpienu, rikotas vai svaigo bezpiedevu sieru, tomātu šķēlītēm, grilētiem dārzeņiem, olām un pat augļu salātiem. Gards tas būs pat pankūku mīklā un uz tvaicētas zivs filejas. Iemaisiet 100 gramos sviesta pustējkaroti aromatizēta sāls un ziediet uz svaigas rudzu maizes!

Garšvielas vēdera labsajūtai

Kad vēders jūtas savārdzis un tajā manāms diskomforts, kā tas mēdz notikt pēc viesībām pie bagātīgi klāta galda, ne vienmēr ienāk prātā, ka tieši garšvielas varētu palīdzēt. Protams, garšvielas nav akūti radušos sāpju vai spazmu risinājums, taču, regulāri tās iekļaujot ēdienā, atklāsiet un pārliecināsieties par garšvielu spēju uzlabot gremošanas procesus – veicināt zarnu peristaltiku (kustību) un gremošanas enzīmu sekrēciju, kā arī mazināt vēdera uzpūšanos un sāpes, kas rodas no pārmērīgas gāzu veidošanās vai kādas nejaukas baktērijas ietekmē. Īpaši vasaras laikā, kad vairāk tiek ēsti svaigi, termiski neapstrādāti produkti – dārzeņi, salāti, augļi, ogas – ņemti taisni no dārza, garšvielas būtu neatsverams palīgs vēdera labsajūtas nodrošināšanai.

„Zāļu skapītī” ikdienas lietošanai noteikti ieteicams turēt melnos piparus – tiem piemīt gremošanas orgānu darbību stimulējošs efekts. Melnie pipari veicina siekalu un kuņģa sulas – izteiktu anti – bakteriālu vielu sekrēciju. Smalciniet piparus tieši pirms pievienošanas ēdienam! Iesakām izmēģināt Teličeri vai Kampotas melnos piparus!
Nākamais palīgs – kardamons! Lieliski novērš vēdera uzpūšanos! Svaigi maltu kardamonu kopā ar kanēli pārkaisiet brokastu biezputrai, rīsiem vai pusdienās gatavotam eksotiskākam ēdienam – piemēram, pupiņu, tomātu, bekona un ananāsu sautējumam indiešu gaumē.

Koriandrs – tā sēklas satur eļļu, kura bagātas antioksidantiem – šūnas aizsargājošām aktīvām vielām. Kardamona sēklu eļļa organismā cīnās pret spazmām, relaksējot gremošanas orgānu muskulatūru. Viens no kairinātu zarnu sindroma iemesliem ir tieši hroniski sasprindzinātas gremošanas orgānu muskulatūras izraisītas sāpes un diskomforts. Lietojiet koriandru kopā ar citām garšvielām kā piedevu pikantākiem ēdieniem, piemēram – grilējot, cepot gaļu.

Kumīns, kas plaši tiek lietots Indijas un Meksikas iedzīvotāju ikdienas uzturā, labi palīdz novērst vēdera uzpūšanos. Vienkārši pakošļājiet kumīna sēklas vai arī pagatavojiet no tām tēju, un izdzeriet to pēc maltītes.
Izteiktas pret – iekaisuma un anti – bakteriālas spējas piemīt kurkumai. Svaiga kurkumas saknes sula novērš pārmērīgu kuņģa skābes sekrēciju un gremošanas traucējumus, taču arī kurkumas pulveris ir lielisks palīgs gremošanas procesu veicināšanā. Pievienojiet kurkumu dārzeņu sautējumiem, vistas gaļas ēdieniem, kā arī augļu desertiem un kokteiļiem – ne daudz, bet regulāri.

Tonkas pupiņas

Neparasta garšviela, kas nudien nebūs sastopama katrā otrajā virtuvē, taču reiz izmēģināta un nogaršota, tā iekaros daudzu kulināru un pavārmākslas mīļotāju sirdis.

Tonkas pupiņas patiesībā ir sēklas skaisti ziedoša Cumaru koka augļiem Dienvidamerikā, taču īpaši iecienītas un populāras tās ir tieši franču virtuvē. Tonkas pupiņu īstā dzimtene ir Venecuēla, no kurienes šis augs aizceļojis un nu aug gandrīz visā Dienvidamerikā – lielākoties Brazīlijā, Gajānā un Surinamā. Lai svaigi iegūtas pupiņas nebūtu rūgtas, tās kādu laiku mērcē rumā un pēc tam kaltē.

Tonkas pupiņas, sauktas arī par kumaru jeb cumaru (angļu val.) – šis nosaukums cēlies no pupiņu sastāvā esošā kumarīna (parasti tā koncentrācija ir 1-3%, reizēm pat 10%). Kumarīnu gandrīz pirms divsimt gadiem izolēja tieši no Tonkas pupiņām un ārstniecības amoliņa, un šī viela nodrošina patīkamo, vaniļas pupiņām, mandelēm, smaržīgām madarām un pļavas timotiņam tik ļoti līdzīgo aromātu, tomēr viegli rūgtenu garšu. Īstā vaniļa nereti receptēs tiek aizstāta ar Tonkas pupiņām.

Ir zināms, ka kumarīns var būt toksisks un izraisīt veselības problēmas, taču tad ir jāapēd apmēram trīsdesmit Tonkas pupiņas. Kumarīna kristāli, pupiņu mērcēšanas laikā, izgulsnējas zem epidermas slāņa, radot pupiņām nedaudz noputējušu vai pat apsarmojušu vizuālu efektu.

Tonkas pupiņas gūs lielisku saderību ar šokolādi un no tās gatavotiem desertiem. Tāpat tās garšos lieliski kopā ar ogu un augļu sorbertiem, desertiem, kūkām, krēmiem, vaniļas mērci, kā arī ar saldējumu. Savdabīgāka ir Tonkas pupiņu garša kopā ar zivju ēdieniem, kā arī, ja tās pievieno mājās gatavotai majonēzei, tomātu pastai vai mērcei, arī zupai. Tāpat tās piestāvēs kartupeļu, ķirbju ēdieniem, augļu un ogu čatnijiem, Sarīvējiet Tonkas pupiņas līdzīgi kā muskatriekstu un pieberiet pa šķipsniņai kafijai un jau minētajiem desertiem. Tonkas pupiņas iederēsies arī uz ziemu gatavotos ievārījumos.

Projekts izstrādāts sadarbībā ar: