"Manas garšas" iesaka par pamatu izmantot mūsu radītos garšvielu maisījumus.
Pārveidojot vai papildinot tos, iegūstiet savai gaumei visatbilstošāko garšu kombināciju.

Augusta marināžu jaunās garšas

Augusts ir aizraujošs gurķu un citu dārzeņu marinēšanas laiks tiem, kam patīk eksperimentēt ar jaunām garšām, kādu no ierastajiem pipariem nomainot pret aromātiskākiem, izteiksmīgākiem, krāsainākiem, formīgākiem, izmēģinot pievienot muskatziedus un melnās sinepju sēkliņas ierasto dzelteno vietā. 

Manasgarsas.lv ir ideāli piemērota vieta marināžu sauso maisījumu pagatavošanai pēc katra paša gaumes – te atrodami nepilnu divdesmit veidu piparu, kaltēti garšaugi un garšvielas – viss, kas nepieciešams vislabākās garšas nodrošināšanai. Atliek vien mājās pievienot svaigu ķiploku, diļļu kātu un upeņu lapas, un marināde gatava! 

Manasgarsas.lv piedāvā vislabākās kvalitātes garšvielas, kas uzglabātas slēgtos, gaismu necaurlaidīgos traukos. Katram produktam ir labi zināma izcelsmes vieta un ievākšanas laiks, lai mūsu klienti varētu būt droši par pirkumu.

Ienāciet manasgarsas.lv un izmēģiniet pagatavot savu garšvielu maisījumu vislabākajai marinādei!

Garda piedeva vasaras saldajam pīrāgam

Ir klāt laiks, kad no dārza palēnām var sākt velt uz virtuves pusi pa kādam ķirbim, likt mājās uz galda pirmos nokritušos, sulīgos ābolus un, protams, vēl arvien ogas un ogas..

“Manas Garšas” piedāvā bezgala aromātisku četru garšvielu maisījumu, ar kuru sanāks kārdinošs saldais pīrāgs vai strūdele.

Apvienojot Ceilonas kanēli ar svaigi maltu muskatriekstu vai muskatziediem, ingveru un mūsu īpašajām, garšas piesātinātājām krustnagliņām, esam izveidojuši garšvielu maisījumu tieši vasaras klasisko garšu cienītājiem.
 
Gatavu saldo našķi varat pārkaisīt ar Panela vai Muskovado cukuru, ko arī izcilā kvalitātē piedāvā manasgarsas.lv 
Šī garšvielu maisījuma recepte noteikti iederēsies arī, gatavojot pirmos ievārījumus ziemai. 

Garšvielu maisījums pasūtāms arī no bioloģiskajām garšvielām!

“Manas Garšas” garšziņi katru pasūtīto garšvielu maisījumu sagatavo individuāli, samaļot un samaisot garšvielas īsi pirms to nogādāšanas klientiem. Tādējādi nodrošinām vislabāko kvalitāti, aromātu un garšu. 

Minētais garšvielu maisījums Jūsu izvēlētā daudzumā pasūtāms šeit: https://manasgarsas.lv/p…/kirbju-piraga-garsvielu-maisijums/

Eikalipta lapas

Eikalipta lapas ikvienam būs zināmas īpašā, atsvaidzinošā, aukstuma sajūtu mute veidojošā aromāta dēļ. Medicīnā plaši pielietotās lapas sākotnēji ieguva no Austrālijā savvaļā augošiem mūžzaļiem kokiem, taču tagad šie koki aug arī Vidusjūras zemēs, kā arī Dienvidamerikā. Interesanti, ka eikalipta lapas ir koalu visiecienītākā un biežāk ēstā barība – dienā šie dzīvnieki apēd puskilogramu svaigu lapu.

Kaltētās eikalipta lapas pielieto dažādu infekciju, saaukstēšanās gadījumā, kad nomoka klepus. Tāpat arī aknes, reimatisma, slikti dzīstošu brūču, čūlu, žultsakmeņu un aknu slimību gadījumā. Arī apetīte uzlabojama, lietojot eikalipta lapu tēju.

Eikalipta lapās sastopamas dabiski veidojušās ķīmiskas vielas, kas palīdz asinīs kontrolēt glikozes līmeni, kā arī cīnīties pret dažādām baktērijām un sēnītēm.

Svarīgi zināt, ka no koncentrētas eikalipta lapu tējus labāk izvairīties grūtniecēm un maziem bērniem.

“Manas Garšas” iesaka pusi vai veselu tējkaroti eikaliptu lapu apliet ar glāzi verdoša ūdens un ļaut 10 – 20 minūtes ievilkties. Eikalipta lapu tēju varat bagātināt ar aromātiskām svaigām vai kaltētām ogām, piemēram, upenēm vai mežrozīšu augļiem, un, ja vēlaties – saldināt ar bērzu vai panela cukuru.

Eikalipta lapas kombinējot ar vasaras augļiem un ogām, radīsiet lielisku, vērtīgu želeju, kuru lietot gada aukstajos mēnešos – gan garšas daudzveidībai, gan veselībai.

Ēdienos kaltētas eikalipta lapas tiek izmantotas kā garšas un smaržas pastiprinātājas. Piemēram, no svaigām eikalipta lapām gatavo izcilu pesto, taču kaltētas lapas kopā ar rozmarīnu, kas ir lieliska kombinācija, aromatizē garšvielu maisījumus grilēšanai, pievieno marinādēm, mērcēm.

Portugālē zvejnieki iecienījuši cept un grilēt zivis virs sālsūdenī izmērcētām un uz karstām oglēm uzklātām eikalipta lapām.

Eikalipta aromāts patiešām piešķir grilētai zivij, gaļai un dārzeņiem unikālu aromātu – izbaudiet to!

“Manas Garšas” piedāvā kaltētas eikalipta lapas no Portugāles – arī bioloģiski sertificētas https://manasgarsas.lv/product/eikalipta-lapas-kapatas/

Mareja upes sāls – Austrālijas lepnums

Daudzu pavārmākslas speciālistu vidū šis produkts zināms kā “zīda sāls” – plānas, neparasti vieglas un gaisīgas aprikožu krāsas trauslas pārslas, kuru skaistais tonis veidojies aļģu sarkano pigmentu – karotīnu ietekmē. Sāls ir absolūti dabīgs un bagātīgi mineralizējies tā veidošanās procesā. Savas īpašās tekstūras, liegās garšas un krāsas dēļ tas ir daudzu pavāru iemīļots visā pasaulē. Mareja upes sāls pārslas ātri un vienmērīgi kūst – tādēļ tās iesakām viegli pārkaisīt jau gatavai maltītei.

Austrālijas kontinentā plūstošās Mareja upes pazemes sāļavotos iegūtais kristālsāls ir ideāls galda sāls, kā arī lietojams kā garšviela praktiski pie jebkura veida ēdieniem.

Tas lieliski papildinās pastas un zivs ēdienus, tāpat kā svaigu zaļumu un dārzeņu salātus. Pirkstu galiem sadrupināts virs šokolādes fondanta vai svaigi cepta braunija, Mareja upes sāls pārsteigs ēdājus, radot neaizmirstamu garšas kombināciju ar šokolādes izteiksmīgo aromātu.

“Manas Garšas” piedāvātais Mareja upes sāls pasūtāms šeit: https://manasgarsas.lv/product/mareja-murray-upes-sals/

Anīsa zvaigznes

Anīsa zieds jeb zvaigzne ir skaists dabas brīnums ar sēklu katrā no astoņām zieda pākstīm. Tas cēlies Ķīnā, kur ziedu ievāc no neliela mūžzaļa koka pirms augļa nobriešanas, to kaltē un pirms uzglabāšanas samaļ. Sasmalcinātu anīsu izmanto ceptiem ēdieniem, lai pasargātu tos no baktēriju vai sēnīšu izraisītiem bojājumiem. To pielieto tieši gatavošanas laikā, nelielos daudzumos, jo anīss maltītei dod ļoti spēcīgu garšu. Salīdzinājumā ar anīsa sēklām, skaistajām zvaigznēm jeb ziediem ir rūgtāka garša nekā tikai sēklām.

Garšvielas ar izteikti spēcīgu aromātu un garšu parasti satur virkni vērtīgu bioloģiski aktīvu vielu – tā tas ir arī ar anīsu. Polifenolu daudzums tajā sasniedz 5460 miligramu 100 gramos, kas ir neparasti daudz. Salīdzinoši ķimenēs ir tikai 33 miligrami šo aktīvo, veselībai noderīgo vielu ar sarežģīto nosaukumu – polifenoli.

Ķīnā pākstis izmanto tā saucamajā “sarkanajā” kulinārijā, kurā ēdiens tiek ilglaicīgi gatavots sojas mērcē. Šo garšvielu izmanto, lai piešķirtu garšu “marmora olām” un daudzām Āzijas zupām, taizemiešu ledus tējai un Pekinas pīlei. Āzijas pavāri ar anīsa zieda palīdzību piešķir pikantiem ēdieniem lakricas garšu, pārsvarā cūkgaļai un vistas gaļai. Anīsa zieda pākstis arī košļā, lai atsvaidzinātu elpu pēc maltītes.

Nesasmalcinātas anīsa zieds ir ļoti dekoratīvs, to izmanto ēdiena garnēšanā, rokdarbos un pievieno tējas krūzē kā dekoru un patīkamai garšai.

 Anīsa zvaigznītes iederēsies bumbieru, plūmju un ābolu kompotos, uzputeņos, saldajās augļu zupās, augļu salātos, ķirbju, burkānu, biešu un sarkano kāpostu ēdienos, piparkūkās, punšā, grokā un liķierī. Anīss labi iederas arī šampinjonu un zivs ēdienos. Anīsu izmanto arī dažādu ārstniecisko tēju sastāvā.

“Manas Garšas” ieteic izmēģināt pagatavot vistas gaļas buljonu ar anīsa zvaigznīti, kanēļa standziņu un ingveru (svaigu vai kaltētu). Neatstājiet anīsa zvaigznīti buljonā ilgāk kā 20-30 minūtes.

“Manas Garšas” piedāvā iegādāties arī bioloģiskās anīsa zvaigznes – tiem, kas vēlas būt pārliecināti par to kvalitāti – https://manasgarsas.lv/product/anisa-zvaigznes/

Ceilonas kanēlis

Ceilonas kanēlis pasaulē zināms kā izsmalcināta, delikāta garšviela, ko izmanto neskaitāmu mutē kūstošu desertu, kā arī stiprāku, asāku ēdienu pagatavošanā.

Ceilonas kanēļa aromātiskums un maigā, taču piesātinātā garša nav pārspējama. Pievienojiet to augļu un ogu plātsmaizēm, biezpiena desertiem, saldējumam, pārkaisiet svaigi gatavotām rīta biezputrām un musli, pievienojiet smūtijiem un piena kokteiļiem. Bagātiniet kafijas un tējas garšu ar šo kanēli.

Ceilonas kanēlis ir dabīgi salds – trauslās, viegli lūztošās kanēļa standziņas ir bezgala vērtīgs našķis bērniem, kā arī pieaugušajiem.

Manasgarsas.lv piedāvā arī bioloģiski sertificētu Ceilonas kanēli nemaltā veidā, tādējādi maksimāli saglabājot tā pozitīvās īpašības.

Sagrieziet gabaliņos zīda tofu vai, piemēram, Lapzemes sieru un apkaisiet ar svaigi maltu Ceilonas kanēli un Kļavu vai Muskovado cukuru, kā arī drupinātiem Timutas pipariem. Lieciet kopā ar augļu un ogu gabaliņiem traukā un cepiet cepeškrāsnī. Gatavu pārkaisiet ar drupinātiem riekstiem.

Visas minētās garšvielas – Ceilonas kanēli, Timutas piparus, Kļavu un Muskovado cukuru – varat iegādāties manasgarsas.lv, kur tās ir pieejamas izcilā kvalitātē.

Himalaju sāls bloki – unikāls palīgs vasarīgas maltītes pagatavošanai

Viena no aizraujošākajām nodarbēm un mākslas veidiem – ēst gatavošana kļūst pavisam jauks pasākums, ja blakus ir labas pannas, katli, ierīces rīvēšanai, smalcināšanai, kulšanai, tvaicēšanai utt. Taču tas viss vairāk der ziemai un telpām. Vasaras krāsainumam piederas koka galds ar lauku puķēm uz tā, blakus – grilēšanai paredzēta ierīce un milzu bļoda ar salātiem, dārzeņiem, ogām, augļiem, un varbūt vēl liels āra katls gardas zupas vārīšanai… taču ir vēl kas! – Himalaju sāls bloki – uz kuriem var gan cept, gan arī atdzesēt sutīgam saviesīgam vakaram paredzēto desertu.

Sāls bloki ir absolūti dabīgs produkts – principā sāls, bet cieta bloka veidā. Pakāpeniski to uzkarsējot virs grila, sāls bloks ir ideāli piemērots gaļas, zivju, garneļu, dārzeņu cepšanai, taču vienlaikus – saldētavā atdzesēts tas kalpos par paliktni saldējumam, augļiem, sulām, kokteiļiem, svaiga laša šķēlītēm – visam, ko gribat uzturēt vēsu. Protams, gan cepšanai, gan dzesēšanai vajadzētu savu bloku.

Ēdiens, kas gatavots uz sāls bloka, paņem no tā sāli tik, cik tiešām nepieciešams, tāpēc pašam produktam sāli pievienot nevajag, savukārt augstais dažādo minerālvielu saturs (1,2 % sēra, 4% kalcija, 35% kālija, 16% magnija un nepilnu 80 citu minerālvielu) ēdienā uzsūkto sāļu garšu padara maigāku un baudāmāku.

Jārēķinās, ka mitrāks produkts, piemēram, dārzeņi, sāli uzsūks vairāk. Ja sāls blokam pārziedīsiet eļļu, sāls pie cepamā produkta ķersies mazāk.

Himalaju sāls bloki ir dabisks, antimikrobiāls produkts. Jūs varat starp sāls blokiem iekonservēt gaļu, līdz tā kļūst mīksta un ir baudāma, kad izcepta.

Sāls blokiem piemīt neparasti lielas amplitūdas temperatūras izturība – no -170 C līdz pat 4820 C, taču sāls jākarsē pakāpeniski. Par kušanu nav jāsatraucas, jo sāls kūst tikai pie 800,80C. Arī šī iemesla dēļ, cepšanai un saldēšanai vajadzētu iegādāties atsevišķus blokus.

Karstu sāls bloku vienmēr atdzesējiet, līdz tas kļūst auksts. Ar ūdeni samitrinātu sūkli noslaukiet bloku un, ja nepieciešams, izmantojiet mīkstu tīrīšanas suku, lai notīrītu visu, kas pie bloka cepšanas laikā ir pielipis. Pēc tīrīšanas rūpīgi nosusiniet sāls bloku un uzglabājiet to tik sausu, cik vien iespējams – jo mazāk mitruma, jo labāk! Tīrīšanas laikā no bloka atdalīsies pavisam plāna sāls kārtiņa, atstājot gludu virsmu.

Rūpīgi izturoties pret sāls bloku, Jūs ievērojami pagarināsiet tā lietošanas ilgumu.

Himalaju sāls blokus var iegādāties visos tirdziņos, kur vien „Manas Garšas” dodas, kā arī tos iespējams iegādāties, rakstot uz [email protected].

Krustnagliņas

Piesātināti aromātiskās un tumši brūnās krustnagliņas iegūtas Šrilankā, ievācot un kaltējot 8 – 12 metrus augstā nagliņkoka aromātisko ziedu pumpurus. Īpašais koks par savu dzimteni dēvē arī Indonēziju, Indiju, Madagaskaru, Tanzāniju. Krustnagliņas nenovāc ar rokām, kā vairumu citu garšvielu, bet gan nokrata no ziedu stiebra.

Kurš gan nenojauš, ka krustnagliņas lieliski sader ar kanēli, smaržīgo piparu, vaniļu, sarkano vīnu, baziliku, sīpolu, citrusa miziņu vai anīsa ziedu? Iedomājoties vien par šīs lieliskās garšvielas aromātu, nāk prātā desmitiem gardu desertu, un ne tikai.. Krustnagliņas tiek iekļautas neskaitāmu pikantu garšvielu maisījumu sastāvā, kurus pielieto, gatavojot izsmalcinātus un asus ēdienus.

Savienojumā ar niedru marantu, no krustnagliņām taisa arī dabisku vaigu sārtumu vai tonālo krēmu.

Krustnagliņas plaši tiek izmantotas netradicionālajā medicīnā. Garšvielas ēteriskās eļļas kalpo sāpju noņemšanai, īpaši zobu sāpju gadījumā. Tāpat krustnagliņas paaugstina kuņģa skābes sekrēciju un veicina peristaltiku. Tās lieto arī kā pretparazītu līdzekli. No krustnagliņām var pagatavot lielisku, vērtīgu un garšīgu tēju, kuru lietot profilaktiski, tādējādi pasargājot organismu no dažādām slimībām.

Krustnagliņas ir dabas dots brīnums, kas neiedomājami augstā koncentrācijā, salīdzinot ar citām garšvielām, satur polifenolus – dažādu bioloģiski aktīvu vielu kombināciju, kas ir nenovērtējams organisma palīgs cīņā pret oksidatīvo stresu, audzējiem, autoimūnām un citas etioloģijas slimībām.

Krustnagliņas lieto Āzijas, Āfrikas, Tuvo un Vidējo Austrumu virtuvē, gatavojot gaļu, karija ēdienus, marinējot dažādus produktus. Tās aizdod savu garšu arī dažādiem augļiem, piemēram āboliem, persikiem vai rabarberam. Krustnagliņas piešķir īpašu aromātu un garšu karstiem dzērieniem, parasti kombinācijā ar citronu un cukuru. Tās ir arī viena no ķirbja pīrāga garšvielām un Beļģu piparkūku speculoos sastāvdaļa.

Pagatavojiet neaizmirstamu karsto dzērienu vēsiem vasaras vakariem – ābolu vai citu augļu sulai pievienojiet brūnajā cukurā izkarsētu kanēli, vaniļu, krustnagliņas, kā arī svaiga citrona miziņu. Ja vēlaties, bagātiniet dzērienu ar vienu anīsa zvaigzni.

Lieliskā kvalitātē Šrilankā iegūtās krustnagliņas var iegādāties https://manasgarsas.lv/product/krustnaglinas/.

Dārzeņu, augļu un ogu grilēšana

Vairāk kā lieliski ir vasaras sezonā grilēti dārzeņi. Taču neparastāku, izteiktāku un pikantāku garšu tiem piešķirsiet, ja pirms grilēšanas vai arī cepšanas krāsnī tos papildināsiet ar garšvielām.

Jaunās bietītes lieliski draudzēsies ar smaržīgiem pipariem, baziliku, dillēm, ingveru, estragonu un zvaigžņu anīsu. Brokoļiem piestāvēs kurkuma, paprika, bet grilēti jaunie kāposti labi garšos kopā ar ķimenēm, selerijas sēklām, kadiķogām vai estragonu.

Burkānu garša ies roku rokā ar smaržīgiem pipariem, zvaigžņu anīsu, lauru lapām, ķimenēm, kanēli, krustnagliņām, ingveru, piparmētru, salviju, kā arī – estragonu.

Ziedkāpostu garšu izteiksmīgāku padarīs koriandrs, salvija, kurkuma, savukārt grilētiem sīpoliem piestāvēs ķimenes, sinepju sēklas, muskatrieksts, oregano, salvija un timiāns.

Grilēt var arī zirņu pākstis – tām būs laba saderība ar pētersīļiem, rozmarīnu, estragonu un kurkumu, bet jaunie cukini draudzēsies ar baziliku un oregano.

Tomāti lielisku garšas kombināciju veidos ar baziliku, kumīnu, fenheļa sēklām, ķiploku, oregano, melnajiem pipariem, rozmarīnu, estragonu un timiānu.

Daudziem tik iemīļotie kartupeļi labi garšos kopā ar ķimenēm, dillēm, diļļu sēklām, papriku vai paprikas pulveri, pētersīļiem, timiānu vai kurkumu.

Izmēģiniet pagatavot arī saldos kartupeļus – ar smaržīgiem pipariem, kardamonu, krustnagliņām vai muskatriekstu.
Ja vēlaties grilēt sēnes, pievienojiet kādu no šīm garšvielām – melnos piparus, majorānu, pētersīļus, oregano, salviju, estragonu vai timiānu.

Un pavisam neparasti, bet gardi – iesakām desertam uzgrilēt arī augļus un ogas!

Zemenes, avenes, mellenes – pasakainu garšu dos kopā ar melnajiem pipariem, Timutas pipariem, piparmētru, zvaigžņu anīsu. Persiki – ar krustnagliņām un muskatriekstu. Bumbieriem piestāvēs lauru lapa, melnie pipari, kardamons, zvaigžņu anīss, bet plūmēm krāsaināka garša veidosies kopā ar kanēli, krustnagliņām, muskatriekstu un arī anīsu.

Ābolu laikā – grilētām šķēlītēm pievienojiet kardamonu, kanēli, krustnagliņas, ingveru vai muskatriekstu. Savukārt ananāss ļoti labi garšos kopā ar ingveru, krustnagliņām, citronzāli, piparmētru vai rozmarīnu.

Vienam dārzenim vai auglim iesakām izvēlēties 2-5 veidu garšvielu kombināciju, lai nenoslogotu savas garšas kārpiņas. Izmēģiniet kādu garšvielu no minētajiem variantiem un, ja patīk, pievienojiet vēl kādu garšu!
Nebaidieties eksperimentēt! Tikai tā var atklāt jaunas garšas!

Etiopijas jeb Gvinejas pipari

Kamēr dārzi, lauki un pļavas mūsu virtuvē ienes svaigus, bezgala aromātiskus, košās krāsās tērpušos garšaugus, pipari ir tas produkts, kas, neatkarīgi no gadalaika, nespēj atstāt vienaldzīgu laikam nevienu aizrautīgu ēst gatavotāju.

Xylopia aethiopica, no kā iegūst Etiopijas piparaugļus, ir mūžzaļš un aromātisks koks, kas mēdz izaugt pat 20 metrus augsts.

Kā garšvielu mēdz lietot piparus ar visu pāksti – šādi veidojas izteikti aromātiska nots, līdzīga Kubebas pipariem, mazliet arī no muskatrieksta un rozīnēm. Paši pipariņi pākstī gan ir asi un ar jūtamu rūgtumu.
Pirms pievienošanas ēdieniem pākstis tiek viegli salauzītas, lai garšas atbrīvotos veiklāk un izteiksmīgāk. Senegālā šo garšvielu var nopirkt kūpinātu – no tādā veidā pagatavotām un tad piestā saberztām piparu pākstīm sanāk ekselents rubs (“sausā marināde”) zivju pagatavošanai.Veselas pākstis, kādas piedāvā arī “Manas Garšas”, pievieno zupām, biezzupām, sautējumiem, izņemot tās laukā pirms ēdiena pasniegšanas.

Savukārt Kamerūnas ziemeļos Etiopijas pipari kopā ar kaltētu ingveru un krustnagliņām ir iemīļota piedeva karstai tējai, bet pākstī paslēpušies piparu graudiņi ir klasiskā piedeva Senegālas kafijas dzērienam, kura nosaukums cēlies no svētās pilsētas Toubas.

Bērzu cukurs

Bērzu cukuru esot atklājuši un pirmie iekļāvuši savā uzturā somi Otrā Pasaules kara laikā, jo trūcis ierastā cukura. Pēc kara beigām sajūsma par jaunatklāto cukuru lēnām izzudusi līdz kamēr astoņdesmitajos gados interese no jauna uzplaukusi un sākti arī pētījumi par bērzu cukura īpašībām un ietekmi uz veselību.

Bērzu cukurs, zināms arī kā ksilīts jeb ksilitols, ir sastopams kā dabīgs cukura spirts dārzeņos, augļos, arī dažādu koku mizās. “Manas Garšas” piedāvātais bērzu cukurs radīts no Somijā augošiem bērziem un dižskābāržiem.
Process, kādā tiek pie šī īpašā produkta, ir sarežģīts. Smalki sakapāta koksne tiek sajaukta ar ūdeni, attīrīta, filtrēta un koncentrēta, līdz tiek atdalīts ksilitols jeb bērzu cukurs. Šim cukuram nav pierastā, intensīvā salduma. Tas pavisam mēreni paaugstina asinīs glikozes līmeni un līdz ar to nerada straujas insulīna svārstības, kas nav mazsvarīgi cilvēkiem ar lieko svaru, insulīna rezistenci un diabētu. Bērzu cukura glikēmiskais indekss ir tikai 7 (saharozei – pāri 80).

Bērniem, kas jaunāki par 3 gadiem, šo cukuru neiesaka lietot, bet pieaugušajiem – iekļaut uzturā lēnām un pakāpeniski, jo ksilīts rada laksatīvu efektu.

Bērzu cukura atšķirīgās ķīmiskās uzbūves dēļ tas nav izmantojams baktērijām, tamdēļ arī zobu veselības labad šis cukurs uzturā ir krietni labāka alternatīva.

Ksilīts satur arī par aptuveni 40% mazāk kilokaloriju kā labi zināmā saharoze (baltais galda cukurs).

Bērzu cukurs iederēsies gan desertos, gan konditorejas izstrādājumos, tāpat arī dažādos dzērienos, taču to nevar karamelizēt.

Mēs iesakām pievienot šo cukuru ēdieniem, kurus maigi un neuzbāzīgi vēlaties papildināt ar saldu garšu – piemēram, ogu un augļu desertiem ar putukrējumu.

Nātru sēklas

Necilas, sīkas, neizteiksmīgu garšu un smaržu – tieši tādas ir apbrīnojami vērtīgās nātru sēklas, turklāt “Manas Garšas” tās piedāvā bioloģiskā izpildījumā.

Literatūrā aprakstīts, kā ap 1800. gadu nekrietni, apkārtceļojoši zirgu pārdevēji Vācijā, Ungārijā un Īrijā, pāris nedēļas pirms zirgu tirgošanas esot tiem devuši ēst pa vienai, divām saujām nātru sēklu. Tas padarījis lopiņu ādu gludu un spīdīgu – gluži jauneklīgu, un pārdevēja maku biezāku. Taču, nonākot pie jaunā saimnieka, zirga jauneklīgais izskats ātri vien izzudis, – nebijušas vairs nātru sēklas.

Vēlāk arī ārsti atklājuši nātru sēklu unikālo efektu – atgriezt dzīvesprieku, enerģiju un pat otro jaunību, protams, arī ādas un matu mirdzumu.

Nātru sēklām piemīt adaptogēnas īpašības – tās stiprina virsnieres, kurām ir milzu nozīme tieši stresa situācijās. Sēklas ir burtiski pārbagātas dažādām minerālvielām, nepiesātinātajām taukskābēm.

Medicīnas literatūrā nātru sēklām tiek piedēvētas diurētiskas, sāpes remdinošas, asiņošanu apturošas, pretparazītu, anti-alerģiskas, tonizējošas, cukura līmeni asinīs pazeminošas un citas ne mazāk vērtīgas īpašības, kuras tomēr ikdienā tiek piemirstas. Tradicionāli, jau gadiem ilgi, pavasaros nātru sēklas cilvēki lietojuši, lai atgūtu tonusu, enerģiju, ziemas mēnešos zaudēto mundrumu un dzīvesprieku.

Nātru sēklas īpaši ieteicamas grūtnieču un gaidāmā bērniņa stiprināšanai. Sēklas lietotas arī pirms dzemdībām sāpju atvieglošanai un mazuļa zīdīšanas laikā piena sekrēcijas stimulēšanai.

Nātru sēklas būs brīnišķīgs papildinājums svaigiem salātiem, bezpiedevu jogurtam ar zaļumiem, smūtijiem, biezpienam, musli maisījumiem. No nātru sēklām un citiem aromātiskiem augiem varat pagatavot vērtīgu tēju, kā arī sēklas pievienot svaigi spiestai sulai. Regulāri lietojot 1-2 tējkarotes nātru sēklas dienā organisms tiks ievērojami spēcināts.

Uzticiet mums pagatavot sēklu maisījumu kā piedevu Jūsu brokastu muslim vai biezputrai – nātru, naktssveces un čia sēklas būs vērtīgs iesākums radošai dienai!

Projekts izstrādāts sadarbībā ar: