Vērtīgais spēkprodukts ašvaganda sakne
Malvas ziedi – virtuvē, veselībai un kosmētikai
Malvas ziedi ir bagāti karotinoīdiem – augu dabīgajām krāsvielām! Līdz ar to tēja ir vērtīga veselīgas redzes procesiem un arī ādai. Malvas ziedu tēju jau izsenis lieto pie dažādām elpceļu (arī balss saišu, mandeļu, mutes dobuma) saslimšanām, kā arī hronisku aizcietējumu gadījumā.
Aprakstu par malvas ziediem papildinām ar Ivetas Galējas apkopoto informāciju.
Savvaļā augošā malva ir ļoti tuva radiniece kāršrozēm, kas aug mūsu puķudobēs, un jau kopš senseniem laikiem plaši tikusi izmantota dziedniecībā. To mēdz dēvēt arī par zilo malvu, jo ziedi žūstot zaudē rozā un violeto krāsu un iekrāsojas intensīvi zilā tonī. Spriežot pēc vēstures liecībām, gandrīz visi seno laiku dižie ārsti ir aprakstījuši malvas vērtīgās īpašības un uzsvēruši, ka malva ir universāls līdzeklis pret visām kaitēm, un mūsdienu zinātnieki patiešām apstiprinājuši lielu daļu no tā laika pieņēmumiem. Romiešu laikos ieteica malvu sulu dzert katru dienu, lai stiprinātu organismu un spēju pretoties slimībām. Vēlāk malvu augstu vērtēja arī dvēseles ārsti un rekomendēja pret slimīgu melanholiju un depresiju, pret žultainu raksturu. Mūsdienās dziedniecībā lielākoties izmanto kaltētus ziediņus, retāk – lapas un saknes. Starp citu, no malvas ziediņiem iegūst spēcīgu krāsvielu zili violetā tonī.
- Malvu ziedi ir iedarbīgs līdzeklis saaukstēšanās reizēs, pret kairinošu klepu, bronhītu, mutes un kakla iekaisumiem, gastrītu – šīs senās zināšanas ir apstiprinātas ar mūsdienu klīniskajiem pētījumiem.
- Malvu ziedu izvilkumu lieto kakla un mutes skalošanai, ja ieperinājusies kāda infekcija: 2 tējk. kaltētu malvas ziedu aplej ar 200-250 ml ūdens (istabas temperatūrā) un atstāj, lai 10-12 stundas nostāvas. Pēc tam izkāš un lieto skalošanai vai arī lēnām pa malciņam izdzer.
- Malvas ziedu tēju – pret spēcīgu klepu – var papildināt ar ceļmallapām, gaiļbiksītēm un salviju, tad būs vēl jo labāka iedarbība.
- Ārīgi malvu lieto ādas slimību un brūču ārstēšanai, pārsauļotas ādas saglābšanai.
- Jaunās, maigās lapiņas pievieno salātiem – tās piešķir ļoti patīkamu garšu. Arī negatavās sēklu pogaļas mēdz izmantot salātos un konservēt eļļā.
- Lielākas un vecākas lapas pievieno zupām un sautējumiem; tās kalpo gan kā lapu dārzenis, gan kā iebiezinātājs. Itālijā viegli apvārītas lapas mēdz samaisīt ar olīveļļu, citronu sulu, sāli un pipariem.
- Ziedi labi iederas dzērienos – atkarībā no daudzuma iekrāso dzērienu rozā, violetos un pat zilganos toņos.
- Ziedus izmanto saldajos ēdienos: pudiņos, krēmos, kūkās, saldējumos.
- Malva ir brīnišķīgs augs jūtīgas un sausas ādas kopšanai.
- Malvas ekstraktu izmanto krēmu gatavošanā; to kombinē ar olīveļļu, naktssveces eļļu un džodžobas eļļu un lieto ādas elastīguma atjaunošanai, it sevišķi pēc dzemdībām
- Malvā esošās vielas balina tā dēvētos vecuma plankumus.
- Vanna ar malvas piedevu nāk par labu iekaisušai ādai un ekzēmas nomocītai ādai.
Muskatrieksts – maigums un pikantums vienlaikus
Divas atšķirīgas tropiskās garšvielas no viena koka – muskatriekstus un muskatziedus – iegūst pamatā Indonēzijā un Grenādā, taču arī Indija, Malaizija, Papua-Jaungvineja, Šrilanka un Karību salas var lepoties, ka viņu zemē aug šie vērtīgie koki! Muskatriekstu koks savu pirmo ražu dod agrākais pēc 7 – 9 gadiem, taču nopietnākus ražas apjomus sasniedz tikai divdesmit gadus pēc koka iestādīšanas.
Vietējie iedzīvotāji, kuriem muskatrieksti ir ar roku aizsniedzami, visbiežāk pievieno tos zupām, gaļas ēdieniem – padarot ēdienu pikantāku, taču iecienīti ir arī deserti, kurus muskatrieksts padara īpašus un izsmalcinātus. Indijā maltu muskatriekstu mēdz arī kūpināt, tādējādi iegūstot neparastāku garšu. Eiropā muskatriekstu un muskatziedu aromāts iecienīts pie kartupeļu un gaļas ēdieniem, mērcēm un zupām, un, līdzīgi kā Indonēzijā, – pievienots arī desertiem.
Receptēs parasti iekļauj kaltētus, samaltus sēklu kodolus. Tie satur 7-16% ēterisko eļļu un citas bioloģiski aktīvas vielas. Visiem produktiem ir patīkama, nedaudz rūgtena, vircota smarža un garša. Parasti šo garšvielu samaltā veidā pievieno ēdienam gatavošanas beigās. Muskatrieksti ir Meksikas maisījuma, Indijas karija un citu garšvielu maisījumu sastāvdaļa.
Jāņem vērā, ka no nezināmiem pārdevējiem labāk iegādāties veselus muskatriekstus un samalt tos mājās, jo – izrādās, ka gatavam muskatriekstu pulverim mēdz pievienot citas vielas, lai palielinātu šīs garšvielas apjomu.
Manasgarsas.lv piedāvā iegādāties gan veselus muskatriekstus, gan arī gatavu pulveri, – mēs apliecinām, ka abos gadījumos garšviela ir kvalitatīva! Ja esat iemīļojuši muskatrieksta aromātu, noteikti iesakām izmēģināt arī muskatziedus – tie dos līdzīgu, taču krietni delikātāku garšu!
Garšvielas un garšaugi – nepārspējami konkurenti “pārtikas piedevām”
Simtiem gadu pirms attīstītā pasaule iepazina pārtikas piedevas jeb tā sauktās E-vielas, bez kurām pašlaik šķietami nav iespējams uzražot nevienu ēdamu lietu, cilvēki jau zināja, kā saglabāt ēdienu, kā uzlabot tā garšu un krāsu, novērst produktu bojāšanos karstā klimata valstīs.
Tagad, kad pārtika pakāpeniski piesātinās ar E-vielām, no kurām lielais vairums ir sintētiskas, strauji pieaug cilvēku interese par iespējām atgūt to pieredzi un zināšanas par garšvielu un garšaugu brīnumainajām spējām kavēt dažādus mikrobioloģiskus procesus, kas negatīvi ietekmē ēdiena īpašības un uzglabāšanas laiku, kā arī – atrast pilnīgi dabīgus, cilvēku rokām nepārveidotus “garšas un smaržas pastiprinātājus”, “konservantus”, “krāsvielas”, “antioksidantus”, “skābuma regulētājus” un “saldinātājus”.
“Spices and herbs: Natural sources of antioxidants – a mini review” – rakstā, kas publicēts “Journal of functional foods” (2015. gadā), apkopo pētījumus par zināmāko garšvielu un garšaugu ietekmi uz pārtikas produktiem.
Piemēram, minēts 2007.gada pētījums, kas atklāj rozmarīna un oregano spējas aizkavēt omega-3 taukskābju oksidēšanos, kas ir svarīgi, gatavojot treknās zivis. Citā pētījumā pierādīts, ka ķiploku un sīpolu pulveris izrāda krietni augstākas antioksidatīvās īpašības nekā E-301 (nātrija askorbāts), ko mēdz pievienot gaļas produktiem.
Tādi garšvielu maisījumi kā – “Garam Masala” un “Ķīnas piecu garšvielu maisījums”, kuru sastāvā ir melnie pipari, ķimenes, kardamons, čili, kanēlis, krustnagliņas, koriandrs, kumīns, fenhelis, ingvers, muskatrieksts, anīss – nevis nomaskē vecas gaļas nepatīkamo aromātu, bet efektīvi aizsargā produktu no tauku oksidēšanās, protams, ievērojamās antioksidantu koncentrācijas dēļ, kas sasummējot veidojas no atsevišķajām garšvielām.
Kāda pētījuma rezultātā 2006. gadā pētnieki secinājuši, ka rozmarīna piedeva efektīvi mazina heterociklisko amīnu veidošanos liellopu gaļā pie 400 grādu (Celsija) temperatūras. Skaidri zināms, ka heterocikliskie amīni ir mutagēni. Šajā pašā gadā atklāts, ka rozmarīns rada antioksidatīvu un antimikrobiālu efektu vakuumā iepakotiem vistas gaļas cīsiņiem.
2011. gadā izpētīts, ka 100 gramiem vistas gaļai pievienojot tik vien kā 0,1 gramu svaigas salvijas, ievērojami mazinās un aizkavējas tauku oksidācija termiskās apstrādes laikā, kā arī uzglabājot šo gaļu -18 grādos (Celsija) 90 dienas. Interesanti, ka ķiploks šādas īpašības konkrētajā pētījumā neuzrādīja.
Tie ir tikai daži no rakstā aplūkoto pētījumu rezultātiem.
Pārsteidzoši un ārkārtīgi pamācoši! Garšvielas un garšaugi ir pelnījuši krietni biežāk un lielākā koncentrācijā tikt iekļauti mūsu receptēs!
Karijs – miesu un dvēseli sildošs garšvielu maisījums
Brīnišķīgs garšvielu maisījums, kam, ziemai tuvojoties, noteikti jāatrod sava vieta katrā virtuvē, ir – karijs.
Karijs ir indiešu virtuves klasiska sastāvdaļa. Garšvielu maisījums piešķir ēdienam siltumu, asumu, kas gan vairāk atkarīgs no karija veida. Garšvielu spēcīgās antibakteriālās iedarbības dēļ, karijs īpaši noderīgs ēdiena ilgākai uzglabāšanai, savukārt atsevišķo garšvielu asums veicina gremošanas procesus pēc sātīgas maltītes.
Protams, indieši kariju gatavo paši! Tieši tādēļ karija recepšu ir tik daudz un dažādu. Manasgarsas.lv piedāvā sešu veidu karijus – it kā līdzīgus, bet ar garšas niansēm. Visbiežāk karija sastāvā ietilpst romiešu ķimenes jeb kumīns, koriandra sēklas, kurkuma, fenheļa sēklas, sierāboliņš, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, melnie un čili pipari, kā arī ingvers. Proporcijas mēdz būt dažādas, un karija maisījumam var tikt pievienotas arī melnās ķimenes, kardamona sēklas un sinepju sēklas. Ēdienu, kam pievieno kariju, mēdz bagātīgi papildināt arī ar sīpoliem un ķiplokiem, kā arī citiem garšaugiem.
Karijs ir lieliska piedeva rīsu un vistas gaļas ēdieniem, taču to var pievienot arī salātiem, dārzeņiem, mājās gatavotām mērcēm, majonēzei un kokosriekstu pienam. Karija izmantošanas iespējas ir bezgala plašas, taču svarīgākais – lai karijs būtu svaigi gatavots! Tādam ir pilnīgi citas garšas īpašības un ietekme uz veselību daudz izteiktāka.
Manasgarsas.lv piedāvā unikālu iespēju katram pašam pagatavot savu kariju maisījumu, darbojoties mūsu īpašajā garšvielu konstruktorā! Iesakām nogaršot mūsu piedāvātos karija maisījumus, un, ja ir vēlme, pamainīt to proporcijas savām garšas kārpiņām tīkamākā veidā.
Lūk, te daži no mūsu piedāvātajiem karijiem:
https://manasgarsas.lv/product/karija-masala/
https://manasgarsas.lv/product/jamaikas-karijs/
https://manasgarsas.lv/product/malajas-karijs/
Kardamons – viena no pasaules vērtīgākajām garšvielām
Kardamons ir bezgala aromātiska garšviela, kuras dabiskais izcelsmes areāls ir Indija un Šri Lanka. Auga ziedi līdzinās orhidejas ziediem, bet sēklām piemīt kārdinoši silts, vienlaikus ass un salds aromāts. Ēdieniem pievieno kā veselas pākstis, tā arī veselas un sasmalcinātas sēklas. Kardamona pākstis var uzglabāt veselu gadu, viegli un ātri sasmalcinot pākstīs esošās sēklas tieši pirms izmantošanas, lai pulveris nezaudētu savu garšu. Kardamona sēkla ir pamatgaršviela Indijas un Vidējo Austrumu virtuvēs, kur ar to gatavo gaļu un zivis, kā arī dārzeņus. Kardamons ir ideāla garšviela desertiem, piparkūku mīklai, karstvīnam, kafijai, tējai un citiem dzērieniem. No marcipāna gatavoti cepumi iegūst debešķīgu garšu, kad to mīklai pievieno kardamonu. Kardamona sēklās līdzīgi kā citās garšvielās ir ēteriskā eļļa, kura savu aromāti visspilgtāk izpauž, viegli karsējot pākstis vai pašas sēklas.
Kardamona pākstis var saudzīgi sautēt eļļā ar krustnagliņām un kanēli, un uzvārīt kopā ar basmati rīsiem, pagatavojot gardu plovu. Tāpat kardamonu var izmantot arī kopā ar rožūdeni, ingveru un kumīnu, Indijas riekstiem un kokosriekstiem, un mandelēm. Pāksti var pielikt arī kompotiem un zupām (labi saderēs ar zirņu zupu), mērcēm. Tējai vai citam karstam dzērienam kardamons dod tiešām burvīgu garšas akcentu. Aptuvenais nepieciešamais kardamona daudzums: viena samalta pākstiņa uz kilogramu mīklas vai cita ēdiena. Saldajiem ēdieniem, ķīseļiem, kompotiem, smūtijiem uz vienu litru šķidruma pietiek ar pusi vai 1/3 samaltas pākstiņas. Ja ēdienu apstrādā termiski, tad veselas pākstiņas pievieno 5 minūtes pirms gatavošanas beigām, maltu kardamonu – pašās beigās.
Gan kardamona sēklas, gan tā pākstis arī bioloģiskā versijā var iegādāties manasgarsas.lv interneta veikalā:
https://manasgarsas.lv/product/kardamons-bez-apvalka/
https://manasgarsas.lv/product/kardamona-pakstis/
Pirkt garšvielas internetā – vai droši?
Pirms neilga laika kādā no Latvijā populāriem žurnāliem bija lasāms brīdinošs raksts par garšvielu iegādi internetā. Lasītājiem tika ieteikts izvairīties no šāda veida “kaķis maisā” pirkumiem. Taisnība gan ir, taču mēs – “Manas Garšas” komanda vēlamies iedrošināt savus klientus un palīdzēt pamanīt atšķirību starp dažāda veida interneta veikaliem.
Tā kā mūsu uzņēmums un interneta veikals manasgarsas.lv jau nepilnu gadu piedāvā saviem klientiem iegādāties kvalitatīvas, aromātiskas un bioloģiski sertificētas garšvielas tieši internetā, vēlamies atklāt patieso ainu – ko nozīmē pirkt garšvielas nevis veikalā, bet gan pasūtīt tās ar interneta starpniecību. Šoreiz gan stāsts ir tikai par manasgarsas.lv piedāvātajām garšvielām, garšaugiem, īpašajiem cukuriem un sāļiem – produktiem, par kuru kvalitāti mēs uzņemamies atbildību un zinām, ko teikt.
Lai gan manasgarsas.lv sevi pozicionē tieši kā interneta veikalu, mēs tomēr esam sastopami arī dažādos tirdziņos, pilsētu svētkos un citos pasākumos – tas viss, lai klienti iepazītu mūsu produkciju tuvāk, klātienē. Tiesa gan, pirkt garšvielas, vispirms tās paostot un pagaršojot, ir krietni drošāk. Taču tiklīdz produkts ir iepazīts, garšvielu iegāde konkrētā uzņēmuma interneta veikalā kļūst drošs pasākums.
Mūsuprāt, vissvarīgākā ir ātras saziņas iespēja ar garšvielu interneta veikalu. Tādējādi ir iespējams noskaidrot gan garšvielu derīguma termiņu, gan izcelsmes valsti (tā ir norādīta arī pie katra produkta mūsu mājas lapā), gan arī iegūt atbildes uz citiem jautājumiem – gan par piegādes iespēju, gan iepakojuma izvēli.
Lielākā daļa garšvielu (90%) mūsu noliktavā atrodas nemaltā veidā gaismu un gaisu necaurlaidīgos traukos.
Pasūtījuma noformēšanas brīdī klients var izvēlēties nemaltās garšvielas saņemt svaigi samaltas. Ir labi zināms, ka nemaltas garšvielas ievērojami ilgāk saglabā savas īpašības – gan krāsu, gan garšu, gan smaržu. Kas gan būtu garšvielas bez garšas? Tieši tāpēc esam skeptiski noskaņoti pret visas dienas garumā vaļējos maisos stāvošām, jau samaltām garšvielām. Ir vajadzīga krietna deva šādu garšvielu, lai ēdienam mainītos aromāts. Turklāt ēteriskās eļļas un citi bioloģiski aktīvie savienojumi, kas organismam sniegtu milzu labumu, šādās garšvielās praktiski vairs neeksistē. Tāpat veikala plauktos ilgstoši stāvošās garšvielas gaisu caurlaidīgās papīra paciņās…
Mūsu uzņēmums ir ieguvis bioloģiskās lauksaimniecības sertifikātu, ar ko ļoti lepojamies, jo varam saviem klientiem piedāvāt augstas kvalitātes produktus no visas pasaules. Pasūtot bioloģiskās garšvielas internetā, svarīgi, lai uz iepakojuma, preci saņemot, būtu īpašā “zaļā lapiņa”, kas apliecina produkta bioloģisko izcelsmi.
Apkopojot visu, vēlamies teikt, ka vissvarīgākā ir uzticamība. Mūsu uzņēmums ir uzdrīkstējies piedāvāt šādu iespēju – veidot savus unikālos garšvielu maisījumus vai arī pasūtīt atsevišķas garšvielas tieši internetā. Mēs vēlamies mainīt priekšstatu par mazliet neparastāku garšvielu iegādes iespēju, kas nebūt nav nedroša.
Tēja īstam mieram
Lieliem soļiem tuvojas septembris, kas nozīmē – rudens ir klāt. Taču rudens ir bezgala skaists laiks, jo iesākas siltu tēju un dabas krāsainuma baudīšanas laiks.
Manasgarsas.lv pirms kāda laika uzsāka vērtīgu sadarbību ar Topivesels.lv – mēs kopā radām tēju maisījumus, un viena no lieliskākajām tējām ir „Tēja mieram”, kas nu jau tik ļoti iecienīta un iemīļota. „Tēja mieram” veidota no deviņiem brīnišķīgiem, dabas spēka pielietiem augiem – Sibīrijas ženšeņa,kas plaši atpazīstams kā adaptogēns, rožu ziedlapiņām, kumelīšu ziediem, pasifloras un citronverbēnas, liepziediem, rozmarīna, lavandas ziediem un īstās Burbonas vaniļas.
Vai iekārdinājām? „Tēja mieram” ir maigu, viegli saldenu aromātu, un izteiktu miera garšu. Tiešām! – pēc darba dienas beigām, baudot šo tēju, pārņem īstens miers – domas sakārtojas, organismu pārņem situms un mīlestība.
Pievienojiet tējai medu, citrona šķēlīti vai svaiga ingvera gabaliņu. Gribas teikt jau sen dzirdēto frāzi – „Baudiet tēju nesteidzoties”!
„Tēja mieram” tiek gatavota pēc pasūtījuma, lai tā iespējas ilgāk saglabātu visas vērtīgās īpašības.
Persiešu zilā sāls
Šoreiz – ne īpaša garša, ne smarža nav tas, kas pārsteidz, bet gan sastāvs un vizuālais efekts. Persiešu zilā sāls ir visveselīgākā (ja tā varētu teikt par sāli) no visiem sāls veidiem (manasgarsas.lv piedāvā ap 20 veidu sāls), jo satur vidēji par 10% mazāk nātrija, turpretim kālija saturs šajā produktā ir nepārspējami augsts – 13 grami/100 gramos sāls (salīdzinoši Himalaju dimantsāls satur vien 0,0084 g kālija, bet Havaju salu sarkanā sāls – 0,11 g kālija). Kālijs rada pretēju efektu nātrijam – ja nātrijs organismā ūdeni aiztur, tad kālijs palīdz to izvadīt, līdz ar to organisms tiek saudzēts.
Pasaulē gada laikā var iegūt vien 100 tonnas šo reto sāli, un manasgarsas.lv to piedāvā arī Latvijā! https://manasgarsas.lv/product/persiesu-zila-sals/
Persiešu zilā sāls tiek iegūta Irānas ziemeļos un ir viena no neparastākajiem, retākajiem cilvēcei zināmajiem sāls veidiem pasaulē, pateicoties tās unikālajai krāsai, kas rodas, formējoties sāls kristālu struktūrai augsta spiediena rezultātā, kā arī pavisam nelielā silvīta (Sylvite) satura dēļ. Jo smalkāk sāls tiek malta, jo mazāk tā atspoguļo zilo krāsu.
Interesanti, ka sāls garša sākotnēji ir izteikti sāļa, taču jau pēc mirkļa stiprā garša izzūd, atstājot maigu un patīkamu pēcgaršu. Pavārmākslas speciālisti atzīst, ka Persiešu zilā sāls ir absolūta nepieciešamība katrā labā virtuvē. Sāls uzlabos un papildinās garšas buķeti praktiski jebkuram ēdienam, taču vispārīgi Persiešu zilā sāls tiek uzskatīta par deserta sāli.
Persiešu zilā sāls dos lielisku vizuālu efektu, ja pārkaisītiet to pār tikko pagatavotu ēdienu, atstājot sāls kristālus nesasmalcinātus. Taču sāls lietojama ikdienā arī kā galda sāls – dzirnaviņās, īpaši tamdēļ, ka satur ievērojami mazāk nātriju.
100 g Persiešu zilā sāls satur: 85,8 g nātrija hlorīda (tostarp 29 g nātrija un 56,8 g hlora); sēra daudzums nav precizēts; 0,097 g kalcija; 0,028 g magnija; 13 g kālija un citus makro – un mikroelementus.
Šefpavāru garšvielu sāls
Kopš manasgarsas.lv piedāvā dažādus dabīgi aromatizētus, garšvielām piesātinātus sāļus, nav brīnums, ka daudzās virtuvēs vienkāršs sāls vairs nav aktuāls. Šefpavāru garšvielu sāls, kura recepte nākusi no pasaules otras puses, ir paņēmis savā varā neskaitāmus pavārsmākslas mīļotājus. Kartupeļi, pupiņas, dārzeņi, zivis vai gaļa – visam garša mainīsies ar šo lielisko sāli, jo ķiploks, Teličeri melnie pipari, baltie pipari un kūpinātās paprikas pulveris neatvairāmi papildinās jau ierastās garšas ar neuzbāzīgi maigu, dūmotu aromātu.
Manasgarsas.lv iesaka pievienot Šefpavāru garšvielu sāli cepeškrāsnī ceptiem dārzeņiem, pākšaugiem, jaunajiem kartupeļiem, tofu, kā arī zivs un gaļas ēdieniem. Tāpat manāmu atšķirību jutīsiet, ja vārītiem rīsiem, griķiem, kailgraudu miežiem vai bulguram parastā sāls vietā pievienosiet šo īpašo garšvielu sāli.
Protams, šis sāls var tikt lietots arī ierastā galda sāls vietā – uzkaisot tomāta šķēlītei, maizes rikai ar svaigu biezpienu vai uz ceptas olas.
Šefpavāru garšvielu sāli mēs gatavojam pēc pasūtījuma – tāpēc tas ir tieši tik aromātisks un garšas pārpilns!
Pasūtiet Šefpavāru garšvielu sāli un atklājiet jaunas garšas! https://manasgarsas.lv/product/sefpavaru-garsvielu-sals/
Garie pipari atgriežas virtuvē
Brīnišķīgi ziedošs vīteņaugs, piederošs pie Piperaceae dzimtas, pārsteidz ar saviem interesantajiem, bērzu skarām līdzīgiem augļiem. Tos izkaltējot, iegūst garšvielu, kura lielā mērā līdzinās klasiskajiem melnajiem pipariem – Piper nigrum, taču ir pat asāka, dedzinošāka. Garais pipars satur alkoloīdu – piperīnu, kas arī atbild par šī auga asumu.
Pirmie nostāsti par garo piparu vērtīgumu nāk no Indijas, kur Ajūrvēdas zinībās tiem piešķirts augsts vērtējums – gan medicīniskā, gan kulinārā jomā. Arī Grieķijā pats Hipokrāts sliecies vērtēt garos piparus vairāk kā medikamentu, nevis garšvielu. Diabēta, aknu slimību, nevēlama svara zuduma, vēdersāpju, zobu un galvas sāpju, klepus gadījumā garie pipari esot gana līdzējuši.
Mūsdienās garie pipari vairs reti sastopami un diemžēl to bezgalīgās izmantošanas iespējas ir piemirsušās. Šī burvīgā garšviela ir reta sastāvdaļa Eiropas virtuvēs, turpretim Indijā, Nepālā, Ziemeļāfrikā, Indonēzijā un Malaizijā to arvien izmanto. Indijas pārtikas veikalos garos piparus pārdod ar nosaukumu „pippali”, un tie ir Pakistānas nacionālā ēdiena Nihari galvenā sastāvdaļa.
Garo piparu garšā ir manāma vairāku aromātu buķete – tie atgādina ne vien klasiskos melnos piparus, bet arī nedaudz no muskatrieksta un kanēļa saldenās un kardamona atsvaidzinošās nots. Beigu beigās uz mēles gala jūtams vēsums – kur melnie pipari iedzeļ, tur garie pipari – remdina.
Artišoki, sparģeļi, sēnes – ies roku rokā ar gatavam ēdienam pievienotiem, svaigi samaltiem garajiem pipariem. Mango deserti un citi saldie ēdieni, īpaši augļu salāti, iegūs neparasti patīkamu garšu, ja tiem pievienos šķipsniņu maltu garo piparu. Cūkgaļas ribiņas, ierīvētas ar palmu cukuru, sāli un drupinātiem garajiem pipariem, pārsteigs ar vienkāršu, bet izsmalcinātu garšu.
Garos piparus varat droši lietot klasisko melno piparu vietā, tos pa porcijām samaļot, lai nezaudētu izteiksmīgo aromātu.
„Manas Garšas” iesaka izmēģināt kopā samalt garos piparus, koriandru, ķiploku (svaigu vai arī kaltētās pārslas) un citrona miziņu! – un pasniegt ar svaigi pagatavotiem sparģeļiem, brokoļiem vai ziedkāpostiem.
Lieliskus garos piparus no Indonēzijas var iegādāties šeit – https://manasgarsas.lv/product/garie-bengalu-pipari/